Solutie pentru salajenii datori-vanduti: falimentul personal

Magazin Salajean 26 martie 2010 0

Solutie pentru salajenii datori-vanduti: falimentul personalRomanii ar putea fi protejati in fata executarii silite, daca legea falimentului personal va fi adoptata in forma actuala. Actul normativ se afla pe ultima suta de metri, primind unda verde de la majoritatea senatorilor. Bancherii spun ca rezultatul nu va insemna decat credite mai scumpe si pierderi pentru banci.

Legea insolventei persoanelor fizice sau a falimentului personal a fost adoptata de catre Senatul Romaniei si pana in iunie va ajunge in Camera Deputatilor. Initiatorii ei sunt convinsi ca va fi adoptata fara probleme, in ciuda contestatiilor facute de bancheri, care spun ca ar putea ramane, astfel, fara 20 la suta din ratele datorate de persoanele fizice.

Potrivit proiectului amintit, romanii care au luat credite de la banci sau au datorii catre furnizorii de servicii si utilitati si nu le mai pot restitui se pot pune sub protectia legii falimentului dupa modelul firmelor. Conditia este sa fie de buna-credinta, adica neplata sa aiba ca motiv pierderea locului de munca ori reducerea salariilor si nicidecum sustragerea de la achitarea obligatiilor. Cel in cauza va trebui sa prezinte in fata judecatorului si a creditorilor un plan de redresare, in care prezinta cum isi va achita lunar 75 la suta din datorie. Judecatorul va decide care cereri vor fi aprobate si care nu. In cazul in care instanta considera ca falimentul a fost fraudulos, respectiv datornicul nu si-a platit ratele intentionat, el nu va mai putea prin lege sa acceseze niciun tip de imprumut bancar pe o perioada cuprinsa intre cinci si sapte ani.

Oficialii bancari se opun vehement, pe motiv ca adoptarea unei astfel de masuri ar putea provoca bancilor pierderi de 600 milioane de euro anual, iar creditele acordate clientilor bun-platnici se vor scumpi. O lege a insolventei persoanelor fizice exista in majoritatea statelor Uniunii Europene, exceptie facand Romania si Bulgaria.

In judetul Salaj, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, creditele s-au diminuat usor, insa a crescut valoarea restantelor. Astfel, in februarie 2010, fata de luna precedenta, valoarea imprumuturilor bancare a scazut cu 1,7 milioane de lei, in timp ce la capitolul datorii, saltul este de 4,7 milioane de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »