Soferii vor fi despagubiti inainte de a baga masinile in service

Magazin Salajean 24 februarie 2010 0

Soferii vor fi despagubiti inainte de a baga masinile in serviceSoferii vor primi banii aferenti despagubirilor din politele RCA inainte de a-si repara masinile, nu dupa ce masina a iesit din service, ca pana in prezent, se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). In plus, cuantumul compensatiilor va fi stabilit de asiguratori in functie de preturile practicate de service-uri, nu in baza propriilor evaluari.

Asiguratorul RCA are obligatia de a stabili cuantumul despagubirii la nivelul preturilor practicate de unitatile de reparatii auto sau prevazute in cataloage, astfel incat despagubirea primita sa-i permita pagubitului efectuarea reparatiilor. Pana acum, in aceste situatii, costul reparatiilor era stabilit pe baza evaluarii asiguratorilor, iar preturile erau cel mult la nivelul celor practicate de service-uri.

Masura va permite pagubitilor sa solicite intai plata despagubirilor si ulterior sa efectueze reparatiile necesare, se precizeaza in comunicatul amintit. De asemenea, asiguratorul are obligatia, in situatia in care exista suspiciuni intemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, de a comunica in scris asiguratului si pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, intentia de a desfasura investigatii, potrivit unei modificari a Normelor privind RCA. Aceste investigatii nu pot dura mai mult de trei luni de la data avizarii daunei, se mai spune in comunicat.

Prin modificarea legislatiei, CSA a redus, de la 15 zile la 10 zile, intervalul in care asiguratorul RCA are obligatia de a efectua plata dosarelor de dauna, dupa ce a fost depus ultimul document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei.

CSA aminteste ca, in orice situatie, pagubitii au posibilitatea de a efectua reparatia la orice unitate de reparatii auto doresc, indiferent daca aceasta se afla sau nu pe lista service-urilor cu care asiguratorul are incheiate conventii de colaborare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »