Soferii salajeni nu vor despagubiri pentru masinile rupte in gropi

Magazin Salajean 17 martie 2010 0

Soferii salajeni nu vor despagubiri pentru masinile rupte in gropi

Multe dintre drumurile Salajului se afla intr-o stare deplorabila si dau serioase batai de cap soferilor. Cei care si-au distrus masinile in gropi pot fi despagubiti de catre autoritati. Putini stiu, insa, acest lucru. Si mai putini sunt cei care se folosesc de acest avantaj, desi in alte judete din tara, numarul proceselor a explodat.

Pentru ca proprietarul unei masini sa-si poata recupera cheltuiala facuta cu reparatul masinii, trebuie sa dea in judecata administratorii drumurilor, care sunt, dupa caz, primariile ori Consiliul Judetean. O alta varianta ar fi ca asiguratorul sa intreprinda acest demers, pentru a nu suporta din buzunarul propriu prejudiciul.

In acest sens, soferul trebuie sa precizeze firmei la care a incheiat politia RCA ca masina s-a defectat din cauza gropilor din oras ori judet. Firma de asigurare este cea care da in judecata administratorul dru-mului. Iar pentru asta, trebuie sa aiba probe, precum fotografii, expertize ori declaratii ale martorilor, care sunt dificil de adunat, precizeaza Bogdan Mihai, directorul sucursalei judetene Asirom VIG. Tocmai din acest motiv, numarul proceselor intentate de catre asiguratori nu este foarte mare, sustin surse de pe piata.

Vasile P. spune ca traversarea municipiului este o adevarata aventura, incarcata cu nervi si injuraturi: Am probleme cu suspensiile, cu sistemul de directie. Incerc sa evit o groapa si intru in alte doua.

Si ma mai mir ca ajung atat de des in service. Nu numai Zalaul e plin de gropi. Nici prin judet situatia nu este mai roz, intrucat lucrarile de reparatii se fac de mantuiala. Daca mai cheltuiesc multi bani prin service-uri din cauza astora de la drumuri, ii dau in judecata, spune un sofer zalauan care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Potrivit firmelor de asigurari, un astfel de proces dureaza minim un an. Initierea unui proces impotriva celor responsabili nu se justifica daca dauna nu este mare. Pentru o paguba de 200-300 de lei nu se merita sa pierdem timpul prin tribunale, considera oficialul Asirom VIG Salaj.

S-ar parea ca soferii salajeni prefera sa scoata bani din buzunare pentru a-si repara masinile stricate pe gropile din carosabil decat sa umble pe la asigurari ori pe la avocati. Castigatori din aceasta afacere ies administratorii drumurilor care, in unele cazuri, nici ca se sinchisesc sa semnalizeze exis-tenta gropilor.

Desi numarul celor nemultumiti de starea drumurilor este foarte mare, Primaria Zalau a fost ocolita de procese si nu se judeca, in prezent, cu niciun sofer ori cu vreun asigurator.

Consiliul Judetean Salaj a fost ceva mai ghinionist: doua persoane fizice au actionat in instanta administratia judetului – una anul trecut, iar o alta, in 2008. Cele doua cauze se afla inca pe rolul instantelor judecatoresti, motiv pentru care nu va putem oferi date suplimentare in acest moment. Acestea va vor fi puse la dispozitie odata cu pronuntarea instantelor de judecata, prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, ne-a declarat Laura Opris, purtatorul de cuvant al CJ Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »