Soferii nu mai raspund pentru accidentarea pietonilor indisciplinati

Magazin Salajean 21 decembrie 2006 0

16 la suta din totalul accidentelor de circulatie care au avut loc in acest an in Salaj au fost cauzate de pietoni. Astfel, din cele 245 de accidente produse, din care 100 au fost grave, 40 s-au datorat indisciplinei in trafic a pietonilor. Urmarile acestor accidente – iar asta doar din punctul de vedere al pietonilor, sunt acelea ca 10 dintre ei au murit, 13 au fost accidentati grav, iar 23 au scapat rani usoare. Pe de alta parte, pentru nerespectarea normelor rutiere, politistii salajeni au sanctionat, doar in acest an, aproape 4.000 de pietoni.

Doar in cursul saptamanii trecute, doi pietoni si-au pierdut viata pe drumurile din judet, iar vina le-a apartinut in totalitate. Este vorba de un barbat de 55 de ani din Badon, care, beat fiind, se deplasa pe mijlocul strazii intre localitatile Hereclean si Badon si a fost lovit de un autoturism. In celalalt caz – o batrana de 87 de ani, din Salajeni, a traversat strada prin loc nepermis si fara sa se asigure si a fost lovita in plin de o masina.

Noul Cod Rutier aduce insa precizari foarte clare cu privire la obligatiile si raspunderea pietonilor. Ei au dreptul sa circule doar pe trotuare sau, in lipsa acestora, pe acostamentul din partea stanga a drumului. Traversarea strazii se face doar prin locurile marcate, iar in lipsa acestora, pe la coltul strazii, dupa ce s-au asigurat. Pietonii implicati in evenimente rutiere, produse in urma nerespectarii obligatiilor ce le revin, poarta intreaga raspundere a accidentarii lor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »