Soferii imprudenti, pedepsiti cu polite RCA mai scumpe cu pana la 200 la suta

Magazin Salajean 23 noiembrie 2009 0

Soferii imprudenti, pedepsiti cu polite RCA mai scumpe cu pana la 200 la suta

Introducerea sistemului bonus/malus la asigurarea RCA de la 1 ianuarie 2010 va face ca soferii imprudenti, cu multe accidente la activ, sa plateasca cu pana la 200 la suta mai mult la prima anuala RCA. Sistemul bonus/malus va avantaja soferii prudenti, care pot beneficia din primul an de o reducere de 10 la suta a primei, iar in termen de sapte ani prima anuala se poate reduce cu 50 la suta. In cazul soferilor imprudenti, cu multe accidente din vina lor, se poate ajunge la o majorare cu 200 la suta a primei. Astfel, se vor introduce 14 clase pentru bonus si opt criterii pentru malus, in functie de care se va stabili valoarea primei, pe baza datelor colectate la CEDAM – baza de inregistrare a politelor RCA – si confruntare cu parcul auto national, anul 2009 fiind an de referinta. Pentru aplicarea clauzei bonus/malus sunt luate in calcul evenimentele inregistrate pe politele de asigurare incheiate de catre asigurat, indiferent cine a condus vehiculul la momentul producerii accidentului. Potrivit specialistilor, acest sistem este in avantajul celor multi, in conditiile in care 90 la suta dintre cei care incheie asigurare RCA nu produc niciun eveniment, potrivit estimarilor. Ceilalti 10 la suta dintre asigurati, care creeaza probleme in trafic, vor avea parte de malus.

Soferii imprudenti vor plati cu 45 la suta mai mult in 2010 la asigurare daca au avut un incident si pot ajunge sa plateasca chiar cu 300 la suta mai mult daca in trei ani, incepand din 2009, au avut trei incidente auto in care au fost vinovati.

Potrivit reprezentantilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in 2009, pierderile aduse de asigurarile auto asiguratorilor s-au cifrat la 100 milioane de euro, iar pentru 2010 asta va insemna ca prima medie de asigurare RCA va creste cu intre 25 si 30 la suta. De asemenea, valoarea medie a daunei este de 1.000 de euro, in crestere cu 30 la suta in 2009 comparativ cu 2008 si se estimeaza ca va creste in 2010.

Asiguratorii avertizeaza ca soferii care fac pana la 10 accidente pe an ar trebui sa renunte la masina in conditiile in care RCA-ul pe care il vor avea de platit va fi extrem de scump.

Tot de la 1 ianuarie 2010, CSA va introduce emiterea electronica a politei RCA astfel incat vor disparea vanzatorii ambulanti de asigurari. Mai mult, prin emiterea electronica a politelor RCA, se vor diminua erorile umane de completare a politelor si, implicit, va creste acuratetea bazei de date CEDAM.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »