Soferii fara cauciucuri de iarna ar putea fi amendati

Magazin Salajean 26 octombrie 2010 0

Soferii fara cauciucuri de iarna ar putea fi amendatiSoferii care se avanta in trafic fara a avea masinile pregatite pentru iarna ar putea fi amendati. In plus, vor trebui sa plateasca si interventia pentru deblocarea soselei. Masurile se regasesc intr-un proiect legislativ de modificare a Codului Rutier, potrivit caruia toti soferii ar putea fi obligati sa-si echipeze masinile, indiferent de categorie, cu cauciucuri de iarna, dar si cu lanturi sau materialele antiderapante. Seful Seriviciului Politiei Rutiere din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Vasile Sabau, a declarat ca legislatia rutiera prevede ca, in sezonul rece, soferii sa-si doteze masinile cu echipamentele antiderapante.

Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice, fiecare autoturism trebuie echipat pe timp de iarna cu anvelope si lanturi antiderapante, fiind vorba atat de autoturisme cat si de autovehicule de mare tonaj, a declarat comisarul sef de politie Vasile Sabau.

Si Ministerul Transporturilor a initiat un astfel de proiect care vizeaza masinile mari. Reprezentantii ministerului dau vina pe soferi de blocajele ce se produc pe sosele in timpul iernii si vrea sa-i oblige, deocamdata, doar pe cei care transporta marfa sau persoane, sa-si puna pe masini cauciucuri de iarna pe toate rotile. De asemenea, conducatorii vor trebui sa fie pregatiti cu lanturi antiderapante, precum si cu alte echipamente care sa ajute la deblocarea traficului in situatii extreme.

Pentru transportatori, decizia de a-i amenda pe cei care umbla fara echipament de iarna e insa cu doua taisuri. Partea buna este ca soferii vor circula in trafic intr-o siguranta mai ridicata. Partea rea este ca patronii firmelor de transport vor trebui sa scoata sume destul de ridicate pentru a echipa masinile cu cauciucuri de iarna.

Insa, cine nu investeste, plateste atat amenzile cat si deblocarea drumurilor. Soferii spun ca nu ajunge schimbarea cauciucurilor, ci si a drumurilor. Deocamdata ministerul nu a decis cat de mari sa fie amenzile, insa prevederile ar putea intra in vigoare, cel mai probabil, de la 1 noiembrie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »