Soferii bolnavi, pericol public

Magazin Salajean 14 mai 2010 0

Soferii bolnavi, pericol publicSalajenii sunt sanatosi tun cand vine vorba de afectiuni care sa le interzica dreptul de a conduce autoturismele in trafic. Aceasta pentru ca, de la inceputul anului si pana in prezent, politistii din cadrul Serviciului Rutier Salaj nu au retras niciun permis de conducere pentru afectiuni incompatibile cu sofatul. Doar anul trecut, 14 soferi salajeni au ramas fara permisul auto, in toate cazurile fiind persoane suferinde de epilepsie. Numarul este infim, daca il raportam la statisticile medicale ale judetului si lista Ministerul Sanatatii care cuprinde peste 50 de afectiuni incompatibile cu condusul.

Potrivit legislatiei in vigoare, politistii sunt obligati sa retraga permisul de conducere al persoanelor care sufera de anumite afectiuni care impiedica la conducerea in siguranta a autovehiculelor. Primii care ar trebui sa se sesizeze si sa anunte comisiile de expertiza autorizate atunci cand un pacient sufera de o afectiune incompatibila cu sofatul sunt medicii de familie. Acestia insa, de cele mai multe ori, nu au niciun interes sa isi parasca pacientii si, de fapt, nu au nicio obligatie de a-i chestiona daca detin permis de conducere.

Nici celor care sustin examenul pentru permis nu le este greu sa fenteze legea, daca tinem cont de seriozitatea cu care sunt completate fisele in cabinetele medicilor de specialitate. Aceste lucruri se intampla chiar si in conditiile in care legea mentioneaza ca neanuntarea Politiei de catre medicul de familie despre un pacient bolnav constituie infractiune si se pedepseste cu pana la doi ani de inchisoare in cazul producerii unui accident mortal sau cu vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane. In plus, a fost eliminata si obligativitatea intocmirii unei fise medicale la preschim-barea permisului de conducere, daca acesta nu este expirat.

In lista privind afectiunile incompatibile cu soferia se regasesc numeroase afectiuni cardiace, cum ar fi: cardiopatia ischemica grava, hipertensiunea arteriala, malformatii vasculare grave sau insuficienta respiratorie cronica cu pierdere a peste 60 la suta a capacitatii respiratorii. Pe langa acestea, problemele de vedere ii pot lasa pe soferi fara permise, daca sufera de afectiuni sau leziuni ale globului ocular care scad acuitatea vizuala, discromatopsie sau strabism cu limitarea acuitatii vizuale.

Pe langa bolile de inima si afectiunile vederii, legea interzice sofatul si in cazul celor care au afectiuni hematologice, reumatice sau ale aparatului digestiv (circoza hepatica severa). Cei care sufera de surditate totala sau deficienta auditiva peste 50 la suta nu pot fi detinatori de permis auto, conform legii. O parte din bolile psihice sau psihiatrice interzic de asemenea dreptul de a conduce, in cazul unor afectiuni precum epilepsia, dementa, tulburarile mintale sau de personalitate, schizofrenia sau retardul mintal. Si celor care sufera un infarct le este interzis sa conduca masina timp de cel putin sase luni de zile.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »