Soferii agresivi vor fi pedepsiti cu amenzi drastice

Magazin Salajean 30 decembrie 2011 0

Soferii agresivi vor fi pedepsiti cu amenzi drasticeSoferii care conduc agresiv in trafic risca sanctiuni drastice, dar si sa ramana fara permisul de conducere pentru cel putin o luna. Introducerea notiunii de comportament agresiv este una dintre noutatile aduse prin noul Cod Rutier, ce va intra in vigoare din ianuarie anul viitor.

Agresivitatea in trafic este definita in noua legislatie ca efectuarea in mod voluntar a unor manevre excesive in timpul conducerii, de catre un conducator de autovehicul, prin care acesta pericliteaza siguranta circulatiei, obligand pe ceilalti participanti la trafic sa ia masuri suplimentare pentru a evita implicarea intr-un accident rutier. Mai exact, comportamentul agresiv in trafic se refera la slalome de pe o banda pe alta pentru depasirea autovehiculelor din trafic, intoarcerea masinilor cu frana de mana, demarand excesiv, precum si intimidarea celorlalti participanti la trafic prin conducerea masinii aproape de alte autovehicule si efectuarea de manevre periculoase.

Pentru soferii agresivi vor fi prevazute amenzi foarte mari. De asemenea, cei in cauza risca sa ramana fara permis pentru o luna sau pentru mai mult timp. Spre exemplu, deplasarea succesiva, neregulamentara, de pe o banda de circulatie pe alta, in scopul devansarii vehiculelor care circula in acelasi sens se sanctioneaza cu 3 sau 4 puncte amenda, insemnand amenzi intre 210 si 280 de lei si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pentru 30 de zile. Intoarcerea prin folosirea sistemului de franare scoate din buzunarul soferului intre 140 si 210 lei, aducand in schimb 2 puncte de penalizare. Aceleasi sanctiuni sunt prevazute si pentru agresarea conducatorului unui vehicul prin apropierea excevisa din spate sau din lateral, in mod repetatat sau continuu.

Modificarile vizeaza si proprietarii care isi imprumuta masinile. Au fost stabilite obligatii pentru proprietarul sau detinatorul mandatat care incredinteaza autovehiculul unei alte persoane. In cazul solicitarii politistilor rutieri, proprietarul va trebui sa comunice cui a incredintat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice. La inmanarea cheilor, acesta va trebui sa se asigure ca persoana are permis de conducere valabil pentru categoria din care face parte vehicului. De asemenea, proprietarii masinilor nu trebuie sa incredinteze vehiculul unei persoane aflata intr-o vadita stare de oboseala ori care se afla sub influenta alcoolului.

Inasprirea masurilor in trafic fac referire si la alcoolemia conducatorilor auto. Limita permisa va scadea de la 0,8 la 0,5 grame per litru de alcool pur in sange, acest lucru insemnand ca valoarea alcoolemiei la etilotest va scadea de la 0,4 la 0,25 miligrame per litru in aerul pur expirat.

O alta propunere se refera la verificarea medicala si psihologica a conducatorilor auto, la cererea politiei rutiere. Analizele se vor face daca soferul a fost prins baut la volan, daca a depasit cu mai mult de 60 de kilometri/ora viteza maxima admisa sau daca a fost sanctionat de doua ori in doi ani pentru conducere agresiva.

Noul Cod Rutier introduce si obligatia fostului proprietar ca, in cazul vanzarii, sa notifice in scris instrainarea masinii in termen de trei zile. In caz contrar, risca o sanctiune de la 9 la 20 de puncte, respectiv amenzi de pana la 1.400 de lei. Si noul proprietar risca amenzi daca nu solicita inscrierea masinii in 15 zile de la cumparare. Politia va suspenda inmatricularea vehiculului, sanctionandu-l pe acesta cu pana la 20 de puncte amenda.

De la 1 ianuarie, se majoreaza amenzile de circulatie. Conform Codului Rutier, cuantumul sanctiunilor se calculeaza in functie de salariul minim, respectiv un punct amenda reprezinta valoric 10 procente din venitul minim stabilit pentru anul viitor la 700 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »