Soarta parcului Cetatii Bathory – necunoscuta inca de simleuani

Magazin Salajean 9 decembrie 2008 0

Soarta parcului Cetatii Bathory - necunoscuta inca de simleuani

Accesul interzis afisat la intrarea in asa numitul parc al cetatii din Simleu Silvaniei, a schitat nedumerire pe chipurile locuitorilor, de aproape trei ani. Situatia parcului nu este cunoscuta prea bine de majoritatea simleuanilor, portile de lemn inchise starnind de cele mai multe ori indignare.

Momentan suprafata parcului este umpluta de marcaje si santuri arheologice, ca urmare a cercetarilor finantate de Primaria orasului. De trei ani, locatia respectiva a devenit interzisa publicului si nu mai conserva aproape deloc imaginea de parc si loc de agrement. Totusi, situatia parcului este una controversata si in cele din urma incerta. Desi contractul Primariei simleuane cu firma executoare a lucrarilor de cercetare a fost semnat pe o perioada de trei ani, se presupune ca finantarea lucrarilor va continua si pentru anul viitor, deoarece acestea inca n-au putut fi finalizate. Tinand cont de faptul ca durata optima pentru cercetarea sitului arheologic al ansamblului ruinar Bathory ar necesita cam zece ani, teoretic ar mai dura mult pana cand spatiul ar putea fi deschis publicului. Dar cum o finantare pe o perioada asa de lunga e imposibila, cercetarile se pare ca se vor rezuma la o perioada de aproximativ un an, timp in care se va incerca scoaterea la iveala a vestigiilor din suprafetele nedecopertate, cat si conservarea portii vestice de acces.

Concluzionand ca cerce-tarile se vor finaliza intr-o masura cat mai mare, forma finala a locatiei parcului inca nu este cunoscuta.

Daca eforturile edililor se vor directiona spre ceva constructiv si lucrarile de amenajare a unui muzeu in actualul spatiu ar fi realizabile, cetatenii s-ar putea bucura de existenta a ceva cu adevarat remarcabil in incinta sacra a Simleului. Insa o astfel de actiune ar trebui sa inghita nenumarate fonduri pe care Primaria nu le poseda in momentul de fata.

Ce iese cu adevarat in evidenta este faptul ca binecunoscutul si mult iubitul parc va inceta sa existe in forma pe care o cunosteau cetatenii. Multi dintre acestia regreta actuala prezentare a parcului unde nenumarati copiii gaseau spatiu de joaca, cei in varsta se delectau cu o partida de sah sau table pe vreo banca sau adolescentii bateau mingea la un meci de fotbal sau lab-tenis. Unii locuitori arunca vina pe edili, acuzandu-i de distrugerea parcului in care puteau sa gaseasca mai mult decat un loc de relaxare.

Parte a comunitatii simleuane, parcul va mai fi vizitat cel putin pentru un an doar de echipele arheologice, publicul asteptand solutia finala pentru locsorul de veselie si verdeata la care puteau apela oricand.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »