Situatia mizera din strada Bradet se mentine

Magazin Salajean 18 decembrie 2008 0

Situatia mizera din strada Bradet se mentine

Problemele de natura social-locativa ale cetatenilor simleuani sunt departe de a fi rezolvate in momentul actual. Una dintre cele mai grave ar fi situatia cetatenilor de etnie rroma din cartierul Bradet, unde de peste zece ani domneste haosul si mizeria. Situatia acestora este chiar mai grava decat a celor din blocul G 80, unde Primaria a mai reusit sa schimbe in sens pozitiv viata locatarilor.

Strada Bradet ascunde una din veritabilele pete negre ale Simleului, blocurile de locatari si viata acestora reprezentand elemente de care mai toata lumea incearca sa se fereasca.

Din discutiile purtate cu primarul Septimiu Catalin Turcas am aflat ca aceasta situatie nefasta este o problema si pentru administratia primariei, de ani de zile demarandu-se eforturi pentru restabilizarea zonei din punct de vedere social si ecologic.

Situatia blocurilor locuite de rromi din cartierul Bradet a devenit o problema foarte dificila pentru mine, la care inca nu pot sa-i gasesc o rezolvare. Acolo locuiesc peste 700 de oameni, pe care eu nu pot sa-i coordonez in vreun fel sau sa-i educ cum sa-si pastreze locuintele sau mediul in care traiesc. Saptamanal se recolteaza de acolo sute de kilograme, sau uneori chiar tone de gunoaie. Am angajat chiar si cateva persoane care sa monitorizeze si sa supravegheze zona, insa lucrurile se mentin problematice, ne-a declarat primarul Simleului.

Spatiile dintre blocuri au devenit adevarate gropi de gunoi, resturile menajere fiind aruncate de locatari direct de pe geamurile sau balcoanele apartamentelor. Nepasarea locatarilor din aceste imobile au distrus imaginea cartierului incepand cu 1990. Acestia acuza Primaria ca nu executa lucrari de salubrizare si reparatii si ca soarta lor mizera nu constituie vreo importanta pentru nimeni. Un numar consistent de locatari traiesc la limita subzitentei, fara a poseda macar vreun act de identitate care sa le serveasca in scopul angajarii. De aceea majoritatea sunt fara ocupatie, lucru care mai da de furca si organelor de ordine. Apa potabila provine de la o cismea amplasata intr-un mediu total insalubru, spatiile din blocuri si din exteriorul acestora au devenit focare de infectie, rozatoarele perindandu-se nestingherite pe culoarele murdare ale subsolurilor.

Iarna aduce si ea surprize pentru aceste blocuri, pe langa situatia mizera prezenta. Starea defectuoasa a instalatiilor electrice duce la suprasolicitarea lor, mai ales ca frigul din apartamente necesita utilizarea de radiatoare. Cei care incearca sa supravietuiasca an de an pe timpul friguros si utilizeaza combustibil solid, in special de esenta lemnoasa, au trecut la improvizarea de sobe a caror racord spre exterior se face direct pe geam sau prin orificiile create in pereti.

Cu tot regretul, starea dezastruoasa existenta, confera acestei zone din Bradet imaginea trista a unui cartier apartinand lumii a treia.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »