Sistemul sanitar din Salaj, de nota 5-6

Magazin Salajean 30 octombrie 2007 0

Sistemul sanitar din Salaj, de nota 5-6

Dotarile din spitalele salajene lasa de dorit si chiar aparatura medicala existenta a atins o vechime care impune schimbarea. Cladirile vechi si conditiile de lucru necorespunzatoare pun pe fuga personalul medical. In plus, urgentele au ajuns sa nu mai poata fi tratate in unitatile spitalicesti locale, fiind trimise la Zalau. Toate acestea au facut ieri subiectul unei discutii in cadrul sedintei de Consiliu Judetean, nota pe care directorul Autoritatii de Sanatate Publica Salaj , Dana Pop, a dat-o sistemului de sanatate din judet fiind 5-6.

Informarea pe care a facut-o ieri directorul ASP Salaj in cadrul sedintei de Consiliu Judetean a evidentiat ca dotarile din spitalele salajene sunt degradate si invechite, fiind minimale pentru functionare. Aceasta problema este intalnita mai ales in spitalele din Cehu Silvaniei, Simleu Silvaniei si Jibou, unde, din cauza infrastructurii necorespunzatoare si a lipsei de personal, urgentele nu mai pot fi tratate. Urmarea este lesne de inteles: bolnavii sunt urcati in ambulanta si trimisi la Zalau. La spitalele din Jibou, Cehu Sivaniei si Simleu Silvaniei, dotarile sunt minimale si invechite. Aparatura este degradata sau in curs de degradare. Cladirile sunt si ele vechi si necesita reparatii capitale, iar acolo unde, totusi, exista spatii excedentare, nu putem sa le folosim din cauza lipsei personalului medical. In aceste conditii, urgentele nu pot fi tratate local si ajung sa fie trimise la Zalau. Sistemul de sanatate din Salaj este de nota 5-6, pe o scara de la 1 la 10, a spus Dana Pop, directorul Autoritatii de Sanatate Publica Salaj.

Potrivit sursei citate, desi problema personalului medical insuficient este grava, autoritatile locale nu fac eforturi pentru a stimula medicii sa vina sa lucreze in unitatile spitalicesti respective.

In ceea ce priveste imbunatatirea dotarilor, Dana Pop a spus ca acest aspect nu va putea fi rezolvat curand, avand in vedere ca spitalele cu pricina nu au fonduri in acest sens, iar finantarea de la centru este si ea deficitara.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »