Sistemul informatic de amprentare al Poliţiei Române – blocat

Mihaela Moldovan 14 septembrie 2012 2
Sistemul informatic de amprentare al Poliţiei Române – blocat

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a rămas, în 20 iunie, fără baza de date, întrucât cele două programe folosite pentru recunoaşterea facială şi identificarea amprentelor suspecţilor s-au blocat din cauza unor probleme tehnice. Potrivit reprezentanţilor IGPR, a fost făcută achiziţia pentru un nou sistem de alimentare, iar specialiştii lucrează la remedierea problemelor. Deocamdată, poliţiştii sunt nevoiţi, însă, să compare manual fişele vechi cu probele pe care le găsesc la faţa locului în urma unei anchete, ceea ce îngreunează procedura.

Cea mai complexă bază de date

Cele două programe care s-au blocat sunt Imagetrak şi AFIS 2000, folosite de criminalişti pentru identificarea persoanelor suspecte. În iunie, o defecţiune a apărut la sistemul de alimentare şi până în prezent nu a putut fi remediată. Programul Imagetrak este cea mai complexă bază de date a Poliţiei Române şi conţine datele particulare ale tuturor suspecţilor înregistraţi la nivel naţional, respectiv înălţime, greutate, culoarea ochilor, a părului şi semne particulare, cum ar fi tatuaje, cicatrice. În general, acest program este folosit pentru identificarea persoane cu identitate necunoscută şi a cadavrelor cu identitate necunoscută. Sistemul de recunoaştere facială Imagetrak stochează şi examinează fotografii de semnalmente, date antropometrice, semne particulare şi date despre fapta şi modul de operare, în scopul identificării unor categorii de persoane care au săvârşit fapte penale şi al clarificării unor aspecte de interes operativ în activitatea Poliţiei şi altor unităţi din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor, potrivit datelor de pe site-ul Poliţiei Române. Sistemul de recunoaştere facială Imagetrak a fost implementat în anul 2004 la nivel naţional, cu staţii de lucru la fiecare Inspectorat Judeţean de Poliţie şi la Serviciul Criminalistic din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Recunoaştere după “portretul robot”

Perceperea de către victimă sau martorul ocular a imaginii persoanei infractorului, în momentul în care acesta săvârşeşte fapta penală, poate fi asimilată, într-o accepţiune foarte largă, cu o urmă de memorie, respectiv cu ceea ce s-ar putea denumi “urma ideală”, aceasta având un evident caracter material, specific proceselor psiho-fiziologice de la nivelul scoarţei cerebrale. Devine astfel posibilă identificarea infractorului pe baza portretului vorbit făcut de martor ori recunoaşterea sa după fotografie sau dintr-un grup de persoane, potrivit IGPR.
Sistemul de recunoaştere facială Imagetrak avea rolul să înlocuiască clasoarele clasice cu fotografii de semnalmente, folosite pentru identificarea persoanelor, prin prelucrarea şi stocarea la nivel naţional a fotografiilor şi a datelor de stare civilă ale persoanelor în stare de arest sau libertate, ca urmare a comiterii de infracţiuni prin diverse moduri de operare. Fotografia este digitalizată în limbaj pentru computer, procesată şi stocată într-o bancă de date. Imagetrak foloseşte un algoritm de căutare facială care este independent de culoare, respectiv la căutare nu se ia în calcul culoarea fotografiei sau culoarea pielii. Din punct de vedere al rasei, nu ia în calcul structura feţei deoarece aceasta este universală. Sistemul permite o plajă largă în privinţa sursei de preluare a imaginilor, acestea putându-se face prin folosirea unui scanner, a unei camere foto sau video.
În privinţa vârstei, faceprint-ul rămâne neschimbat odată cu trecerea timpului. Machiajele, părul facial, ochelarii sau iluminarea nu influenţează identificarea persoanelor, precizează Poliţia Română.

Identificare după amprentă

Programul AFIS 2000 este o bază de date care conţine amprentele şi fotografiile tuturor persoanelor care au fost amprentate. Acest sistem a fost implementat de către Poliţia Română din anul 1996 şi a reprezentant un pas important pe linia modernizării poliţiei tehnico-ştiinţifice. Acesta permite identificarea pe baza amprentelor papilare a persoanelor cu identitate falsă sau care au comis fapte antisociale

Comentarii

comments

2 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. SEMACCA 14 septembrie 2012 at 15:55 - Reply

  NU DATI SPERANTE FALSE INFRACTORILOR MIHAIELOUUUUUUUU !
  DIN IUNIE 1949 DE CAND S-A INFIINTAT MILITIA,COMPARAREA DACTILOSCOPICA S-A FACUT CU LUPA SI CU ACUL!
  HAR DOMNULUI,S-AU DESCOPERIT CU MIJLOACE CLASICE HOATI,TALHARI,CRIMINALI SI VIOLATORI CU DUIUMUL!
  SA NU AIBA CINEVA IMPRESIA CA DACA S-A STRICAT JUCARIA INFRACTORII POT ZBURDA LINISTITI.NOOOOOOOOO!NICIDECUM!
  JUCARELELE VESTULUI SI ALE SCHENGENULUI BAROSIT ,MERKERKELIT SI REDINGUIT MAI MULT IMBECILIZEAZA MUNCA DE POLITIE DECAT O AJUTA LA FEL CA SI ECONOMIA SI INSASI INTEGRAREA ASTA A-MBOULEA SI A-MBOUREANU!
  ASA CA,NU DORMITI PE URECHEA AIA BLEAGA SI TINETI OCHIUL CHIOR TREAZ MAI INFRACTORILOR CA POLITIA NU DOARME SI NU VA PUNE SA JURATI A-MPROASTA PE CAPOTA MASINII!

 2. SEMACCA 14 septembrie 2012 at 16:01 - Reply

  JUCARELELE SCHENGENULUI SUNT ATAT DE PERFORMANTE INCAT DACA BAGI DATELE DE IDENTIFICARE ALE LUI TANTI REDING ITI IESE CA REZULTAT POZA LUI TERENTE.
  DACA BAGI DATELE LUI MIERKEL/SIC! ITI IESE POZA LUI JEAN VALJEAN …….
  DACA LE BAGI PE ALE LUI BAROSU ASTA ITI IESE POZA LUI ROMEO FANTASTIKU CARE-I MAI NASPA CA PLASTIKU…..

Lasa un Raspuns »