Sinistratii din E24 au primit locuinte

Magazin Salajean 23 noiembrie 2007 0

Blocul ANL promis fostilor locatari din E24 a fost, in sfarsit, receptionat ieri, in prezenta autoritatilor municipale, a locatarilor care vor beneficia de apartamente si a reprezentantilor Agentiei Nationale pentru Locuinte. Incepand de astazi, cele 19 familii vor putea intra in apartamente pentru a face masuratori in vederea achizitionarii mobilierului. Contractele cu autoritatile locale pentru locuintele respective vor fi semnate in 1 decembrie, urmand ca Primaria Zalau sa-i sprijine pe oameni inclusiv la incheierea contractelor cu furnizorii de utilitati. Blocul receptionat avea, initial, destinatia de bloc ANL, destinatie ce a fost schimbata in locuinte de necesitate dupa ce, in oras, 19 familii au ramas fara locuinte in 14 septembrie 2007, cand o explozie a distrus imobilul in care acestea locuiau.

Perioada pentru care sunt alocate apartamentele fostilor locatari ai blocului E24 este de maxim 5 ani, dupa care ele vor reveni la statutul initial. Chiria pe care o vor plati cele 19 familii in perioada in care vor locui aici va fi stabilita de Consiliul Local Zalau in functie de veniturile familiilor. Blocul are sase locuinte cu doua camere si 18 cu o camera, dotate inclusiv cu un detector de gaz. In cazul in care aparatele ar inregistra scurgeri de gaz metan, furnizarea acestuia ar fi imediat oprita.

Consilierii locali ai Zalaului au hotarat deja care sunt familiile care vor primi apartamente cu doua camere si care cu o singura incapere tinand cont de numarul membrilor din fiecare familie. Astfel, apartamentele mai spatioase le vor primi sase familii cu copii.

Salajul – codas in nord-vest

In ciuda acestei receptii, reprezentantii ANL au declarat, ieri, ca Salajul ramane codas in ceea ce priveste numarul de locuinte ANL puse la dispozitia populatiei. Doru Negrutiu, consilier sef ANL pentru Regiunea de Dezvoltare Nord Vest, a declarat ca Salajul este pe ultimul sau penultimul loc intre cele sase judete din aceasta parte a Romaniei, daca se are in vedere criteriul amintit anterior. Intre judetele din nord-vestul tarii, Salajul ocupa locul 5-6 in ceea ce priveste numarul de locuinte ANL. Lucrurile s-au mai imbunatatit in ultimii 2-3 ani, cand s-au facut proiecte pentru municipiul Zalau care vor aduce populatiei 208 locuinte. In rest, din comunele salajene nu am primit solicitari de fonduri si nici restul oraselor nu stau mai bine. Cred ca asta se datoreaza indolentei administratiilor locale. E vina lor. Nu-si dau interesul sa faca proiecte, iar noi nu-i putem suna pe fiecare sa-i intrebam daca nu cumva vor finantare pentru blocuri ANL, a spus Doru Negrutiu.

Astfel, a spus Negrutiu, in orasul Jibou, autoritatile locale spun ca nu au primit nici macar o cerere pentru locuinte ANL din partea populatiei, in timp ce la Simleu Silvaniei, desi exista un proiect pentru un bloc ANL, Agentia nu a intrat inca in posesia lui.

Sarkody Adalbert, director adjunct al ANL, a declarat, in acelasi cadru, ca un alt exemplu negativ pe care il are Salajul in domeniul ANL este orasul Cehu Silvaniei. Aici, administratia locala si-a exprimat intentia de a ridica un imobil ANL, dar amplasamentul pe care l-a identificat in acest sens necesita consolidari si stabilizari in valoare de sute de mii de euro. Am incercat sa promovam ideea unui bloc ANL la Cehu Silvaniei, dar terenul pe care ni l-au dat autoritatile locale necesita investitii de sute de mii de euro in stabilizarea pamantului. Este imposibil sa faci asta, asa ca am trimis Primariei Cehu Silvaniei sute de adrese prin care am cerut identificarea unui alt amplasament. Nu am primit, insa, nici un raspuns, a spus directorul adjunct al ANL.

Acesta a mai spus ca in alte judete, inclusiv autoritatile locale din mediul rural depun cereri pentru fonduri ANL si fac proiecte pentru a ridica blocuri pentru familiile cu venituri reduse, pe cand in Salaj nu exista astfel de intentii din partea primariilor din comune.

Mai bine la Zalau

Singurul oras din Salaj care a facut progrese si va da, in anii urmatori, locuinte cu chirii reduse populatiei, este Zalaul. Aici, in prezent, se ridica un imobil ANL pe strada Olarilor. Blocul O4 va fi geamanul lui O3, primul bloc de acest tip ridicat in municipiu si va avea 20 de apartamente pentru zalauani. Locuintele vor fi receptionate la inceputul anului 2008.

Tot in Zalau, dar in spatele Grupului Scolar Voievodul Gelu, autoritatile locale vor sa ridice un intreg complex ANL, de 12 blocuri. Sarkody Adalbert a spus ieri ca zilele trecute a fost desemnat constructorul pentru acest nou cartier – societatea aleasa prin licitatie fiind Constructii Montaj SA Zalau. Dupa ce vor trece cele zece zile in care rezultatul licitatiei poate fi contestat si daca nu va aparea nici o problema, constructorul va putea deschide santierul. Investitia va fi realizata in doua etape, de cate sase blocuri fiecare. Astfel, pentru inceput se va lucra la amenajarea a 90 de apartamente, in timp ce pentru etapa a doua este prevazuta realizarea a inca 74 de locuinte.

Proiectul prin care acest complex se ridica in Zalau are o valoare totala de peste 20 de milioane de lei (5.75 milioane de euro), din care pentru constructii-montaj este prevazuta suma de 18 milioane de lei (5 milioane de euro). Ridicarea complexului este finantata de Agentia Nationala a Locuintelor, iar Primaria Zalau va suporta cheltuielile facute cu racordarea blocurilor la retelele de utilitati.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »