Sindicalistii din administratia publica au hotarat declansarea conflictului de munca

Magazin Salajean 21 ianuarie 2011 0

Sindicalistii din administratia publica au hotarat declansarea conflictului de munca

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), Valer Suciu, a declarat ca s-a hotarat declansarea conflictului de munca intre FNSA si Guvern, din cauza situatiei extrem de dificile a angajatilor din administratia publica.

Prezent la Zalau pentru sedinta biroului executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie, presedintele acesteia, Valer Suciu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul va fi notificat in acest sens in 24 ianuarie. Sindicalistii sunt profund nemultumiti de faptul ca, desi au inaintat Guvernului lista de nemultumiri si revendicari, Guvernul a raspuns in parte la unele, fara sa solutioneze toate problemele pe care le-au prezentat angajatii din administratie. Printre nemultumirile celor 50.000 de membri ai FNSA se numara continuarea diminuarii salariale inceputa in 2010, prin amputarea celui de-al 13-lea salariu si taierea primei de vacanta.

„Aceasta lege a salarizarii din 2011 este o lege prin care se taie drepturile salariale, adica tichetele de masa, tichetele cadou. Nu este un lucru firesc. De asemenea, am cerut depolitizarea functiilor publice, pana la functia de prefect. Toata administratia publica este politizata, pana la portar. De asemenea, am cerut neamestecul politicienilor in miscarea sindicala. Stim bine toti ca au existat incidente in anii trecuti cand s-a intamplat asta si au fost oprite masini prin Arad si Iasi sa nu plece la miting, la Bucuresti ”, a spus liderul FNSA.

Cei din cadrul FNSA vor sa-i atraga de partea lor si pe sindicalistii din Cartel Alfa. „Vom solicita conducerii Cartel Alfa, in 27 ianuarie, sa declanseze si ei conflictul de munca, pentru neinregistrarea contractului colectiv de munca unic la nivel national. Este un motiv clar si intemeiat. Sunt sigur ca exista si alte sindicate afiliate la Cartel Alfa care vor cere Cartel Alfa declansarea conflictului de munca”, a spus Suciu.

Nu este exclus un miting la Bucuresti

Liderul sindical a spus ca a fost prelungit, pana in 24 februarie, termenul pana la care se strang semnaturi pentru actiunile de tip grevist, cu extinderea, totodata, a gamei de actiuni. „Pana in prezent, avem stranse 20 la suta din semnaturile necesare, dar la cererea filialelor din judete, am prelungit termenul pana in 24 februarie. Nu este exclus sa organizam chiar un miting sau o pichetare a sediului Guvernului, la Bucuresti, cum am mai facut in anii trecuti”, aspus Valer Suciu.

Potrivit acestuia, desi actualul Guvern nu este foarte receptiv la miscarile sindicale, exista parghii prin care sindicalistii pot obtine rezolvarea revendicarilor lor, parghii cum este modificarea Constitutiei Romaniei, lucru care nu poate fi facut fara implicarea sindicatelor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »