Simtindu-se discriminati, Romii refuza locuintele sociale

Magazin Salajean 2 aprilie 2009 0

Simtindu-se discriminati, Romii refuza locuintele sociale

Pentru a obtine acordul in privinta demararii constructiei de locuinte pentru romi in zona industriala a municipiului, conducerea Institutiei Prefectului Judetului Salaj si administratorul public al Primariei municipiului Zalau s-au intalnit, marti, cu reprezentantii Fundatiei Sanse Egale . In cadrul discutiilor purtate la aceasta intalnire, reprezentantii Fundatiei au prezentat cateva obiectii referitoare la zona in care se doreste constructia de locuinte sociale pentru romi. Am trimis o adresa la Primaria Zalau, in care am mentionat ca suntem de acord cu proiectul privind constructia de locuinte sociale, insa nu vrem sa ne mutam in ghetouri pentru romi, ne spune presedintele Fundatiei Sanse Egale, Vasi Robert. Acesta a adaugat ca locatia in care ar urma sa se construiasca acele locuinte se afla la periferia Zalaului, zona in care – sustine aceeasi sursa – municipiul nu se va extinde nici peste 100 de ani . Astfel, Vasi Robert conchide: Noi nu dorim sa ne mutam in blocuri construite special pentru romi. Nu vrem sa fim exclusi de societate, ci dorim sa ne integram. De altfel, in adresa trimisa Primariei Zalau, Fundatia Sanse Egale arata ca articolul 17 din OUG 137/2000 stipuleaza: Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, orice comportament care are ca scop mutarea sau alungarea unei persoane sau unui grup de persoane dintr-un cartier sau dintr-un imobil din cauza apartenentei acestuia la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata, respectiv din cauza convingerilor, varstei, sexului sau orientarii sexuale a persoanelor in cauza. Mai mult, municipalitatea a fost informata cu privire la faptul ca distanta dintre Statia de Epurare Zalau si zona in care ar urma sa se construiasca locuintele pentru romi este de doar 300 de metri, motiv pentru care reprezentantii Fundatiei invoca proba-bilitatea aparitiei, in timp, a unor riscuri sanitare .

Contactat, primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, arata dispo-nibilitatea municipalitatii pentru a rezolva problema romilor. Singura locatie disponibila, pe care putem sa o punem la dispozitie pentru construirea de locuinte sociale, prin programul national, este cea situata pe Strada << Spicului >>. Deoarece, pentru Primarie, utilizarea acestui spatiu pentru o astfel de destinatie implica niste costuri care nu erau prevazute (demolarea unor cladiri din zona si racordul la utilitati), am solicitat acordul scris, fata de aceasta locatie, Asociatiei <>. Mai mult, ne-am manifestat dispo-nibilitatea de a prelungi linia de transport in comun pana la Comandamentul Judetean de Jandarmi, astfel incat familiile care se vor stramuta in acea zona sa beneficieze si de aceasta utilitate. Din pacate pentru posibilii beneficiari ai unor locuinte corespunzatoare, reprezentantii romilor au refuzat aceasta zona, pe motiv ca sunt discriminati, a declarat Radu Capilnasiu.

In acest cadru, avand in vedere situatia creata, prefectul judetului Salaj, Ionel Ciunt, face cunoscut faptul ca exista pericolul pierderii oportunitatii constructiei locuintelor sociale pentru Zalau, fapt care s-ar putea datora lipsei unui acord din partea comunitatii de romi. Chiar si in aceste conditii, sustine Ionel Ciunt, Institutia Prefectului Judetului Salaj si Primaria muncipiului Zalau raman, in continuare, deschise ideii de implementare a proiectului si invita co-munitatea de romi din Zalau sa isi exprime punctul de vedere in sensul unui acord scris. Proiectul pilot pentru construirea acestor locuinte sociale este lansat de Guvernul Romaniei, la initiativa Agentiei Nationale pentru Romi. Insa, pentru demararea constructiilor blocurilor de locuinte, consilierii municipali au solicitat o conventie in acest sens din partea comunitatii de romi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »