Simple fantasme(?)

Magazin Salajean 19 ianuarie 2009 0

Nici nu incepu bine anul, ca in invatamantul romanesc, probleme existentiale isi facura loc prin cancelariile scolilor. Celebrul to be or not to be este insa pentru noi, se majoreaza sau nu salariile in invatamant? Si incercand, ca lider de sindicat, sa raspund colegilor mei la aceasta intrebare, ca unul care timp de cateva luni am stat cu urechile la radio si cu ochii pe sticla, normal ca am raspuns asa cum am auzit si vazut luni in sir (e drept, in timpul campaniei electorale). Ca, mai ales acum, cand Guvernul Romaniei este format din reprezentanti a doua partide care au defilat cu steagul majorarilor salariale o intreaga campanie electorala, pe care au castigat-o si datorita voturilor celor din invatamant, ar fi de neimaginat si imoral, ca legea votata de Parlamentul Romaniei, promovata de Presedinte si validata de Curtea Constitutionala, sa nu fie aplicata de la 1 octombrie 2008. Si aveam si argumente! La morometianul pe ce te bazezi? aveam o gramada de citate din afirmatiile unor politicieni pe care, pana la proba contrarie, trebuie sa-i consider oameni responsabili.

Cei de dreapta, indiferent de formula in care s-ar combina, ca s-ar putea combina din nou, se pregatesc sa foloseasca pretextul crizei ca sa spuna celor cu venituri mici ca nu mai sunt bani pentru cresteri de salarii, pentru ca firmele lor sa ramana intacte dupa aceasta criza. Eu va spun ca legea PSD de crestere a salariilor din educatie se aplica retroactiv de la 1 octombrie, din prima zi a guvernarii noastre (Mircea Geoana – Presedintele Senatului Romaniei).

Si daca PNL-ul si PSD-ul se vor opune acestei legi, prima masura pe care Guvernul PD-L o va lua dupa 1 decembrie va fi aceea de a aplica majorarea salariilor profesorilor, dupa cum va avea de altfel grija sa majoreze salariile si altor categorii sociale, precum cei din domeniul sanatatii, sau cei din domeniul functiilor publice din administratie, cu o singura conditie: risipa eliminata si reforma facuta. Asa se vor da bani sub guvernarea PD-L, eliminand risipa si dispretul fata de banul public si facand reforma si in educatie, si in sanatate si in domeniul administratiei publice. Cu aceste conditii, repet, putem avea resurse financiare. Si acea fantoma pe care tot o bantuie (?)Tariceanu, a crizei, poate fi stapanita cu masuri rationale de reforma, de tratare decenta a acestor categorii sociale care au nevoie de sustinere financiara (Emil Boc – Prim Ministru al Romaniei).

In mod clar, CCR va declara neconstitutionala si ordonanta prin care se acorda majorari cu 28%, pentru ca aceasta contine parti din ordonanta invalidata azi, (Cristian Diaconescu- Ministru al Justitiei).

Un eveniment cu o profunda semnificatie, ce confirma angajamentul ferm pentru realizarea unei Societati a Cunoasterii in Romania europeana, este decizia presedintelui Basescu de a promulga legea prin care salariile profesorilor vor fi majorate cu 50%. (Catalin Croitoru, Presedinte Fondator al unei federatii sindicale din invatamant).

In democratie, Guvernul raspunde politic in fata Parlamentului. Asa spune si in Constitutia Romaniei in art. 109. Guvernul raspunde politic in fata Parlamentului. In consecinta, un Guvern ori aplica o lege adoptata de Parlament, ori isi da demisia si pleaca acasa ( Emil Boc).

Dar astea au fost in timpul campaniei electorale! Si totusi, domnule Prim Ministru, apropo de un Guvern ori aplica o lege adoptata de Parlament, ori isi da demisia si pleaca acasa, credeti ca e foarte departe pana la Cluj? Nu de alta, dar a trecut cam multisor de la 1 decembrie!

Si domnul Geoana pare sa aiba amnezie! Ca altfel ce ar putea insemna stirea ca Mircea Geoana a declarat ca nu se poate vorbi despre majorarile salariale ale profesorilor pana cand nu se va aproba bugetul pe anul 2009. Sau poate era ceva adevar in spusele domnului Boc, doar ca gresise personajul principal cand declara in campanie ca: Tariceanu are curajul de a face acest lucru pentru ca il are in spate pe Geoana, cu care s-a inteles sa blocheze salariile profesorilor contra sustinerii unor clientele politice. Ei sunt impreuna acum pentru ca s-au santajat reciproc in toata aceasta perioada. Cei doi pregatesc un troc ordinar pentru blocarea legii.

E trist! E trist cand vezi ca ti-ai pus sperantele in niste oameni care nu dau doi bani pe tine, cand vezi ca pentru ei educatia e doar o tema de campanie, iar dascalii sunt carne de tun intr-un razboi al politicienilor.

Cand vezi ca pentru ei nu conteaza cine sta sa predea in fata copiilor, ca un necalificat e mai bun ca un pensionar, doar pentru ca acela e fara slujba sau e nevasta primarului sau a sefului de post. Si atunci mi se face frica! Frica de ce ne asteapta, de modul in care Guvernul ne pregateste descentralizarea, de intentiile de anulare a titularizarii in sistem, de numirea directorilor de scoli de catre primari, de blocarea posturilor cand nici jumatate din scoli nu au contabili si fochisti, de negocierea Contractului Colectiv de munca, in conditiile in care, in programul economic al unuia din partidele la guvernare se stipuleaza clar renuntarea la Contractul Unic la Nivel National, de… Dar poate sunt doar fantasmele mele, ce ma bantuie intr-o iarna friguroasa. Poate!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »