Simleuanii, victimele comerciantilor de alimente expirate

Magazin Salajean 20 iulie 2010 0

Simleuanii, victimele comerciantilor de alimente expirate

Paine, branza, bomboane, margarina, faina, icre si alune etc., in fapt, zeci de produse alimentare expirate, unele chiar din martie anul curent, au fost gasite de comisarii de la Protectia Consumatorilor Salaj intr-un control efectuat, ieri, la un supermarket din centrul Simleului Silvaniei. Activitatea inspectorilor a continuat si la un restaurant din oras, unde, de asemenea, au fost constatate deficiente. Si trei magazine cu jucarii au fost inspectate in cursul zilei de ieri, la doua dintre acestea fiind constatate jucarii si imbracaminte fara elemente de identificare.

In urma unor sesizari facute de simleuani in urma cu doua saptamani, la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Salaj, in privinta unor pungi cu faina expirata pusa la promotie pe rafturile supermarketului Randunica din Simleu Silvaniei, comisarii au avut surpriza sa gaseasca, intr-un control efectuat, ieri, cateva zeci de produse alimentare expirate scoase la vanzare.

De la paine, faina, branzeturi, lapte si icre, pana la bomboane, ciocolata si guma de mestecat, precum si alte produse alimentare, toate zaceau pe rafturi la vanzare avand termenul de valabilitate expirat. Proprietarul supermarketului, dar si vanzatoarele au incercat sa-i pacaleasca pe comisarii de control, scornind diferite scuze, fie ca asa au primit marfa, expirata, fie ca unele produse nu sunt de vanzare, ca sunt ale personalului unitatii, fara izbanda insa in fata inspectorilor de control.

Potrivit raportului intocmit de catre comisarii de la CJPC Salaj, au fost depistate pe rafturi: zece kilograme de faina alba in valoare de 25 de lei, cinci kilograme de faina de malai si alte doua kilograme de faina Hajdu (scoasa la promotie – un kilogram plus unul gratis), branza de vaca, margarina, alune, 11 cutii de icre de peste, patru cutii de fructoza in valoare de 63,6 lei, alune, bomboane, 18 pungi de cipsuri, paine alba si neagra, pesmet, compot de piersici si ananas, precum si cateva cutii cu foietaj, toate puse la vanzare avand termenul de valabilitate depasit, la unele produse inca din luna martie 2010.

De asemenea, in cadrul controlului, au fost descoperite in lazile frigorifice si in frigidere, opt kilograme de branza de burduf si 12 litri de lapte in pet-uri de suc, fara elemente de identificare. Proprietarul a precizat ca aceste produse sunt ale vanzatoarelor, insa a fost tradat de sticla de lapte si afisul pe care o insotea: Lapte de vaca 2 lei/litru.

Comisarul cu drept de reprezentare si semnatura a CJPC Salaj, Claudiu Silaghi, a precizat ca produsele, in valoare totala de peste 500 de lei, au fost oprite definitiv de la comercializare, acestea fiind distruse pentru a nu mai putea fi scoase la vanzare. Proprietarul supermarketului risca o amenda cuprinsa intre 2.000 si 20.000 de lei pentru deficientele constatate.

Jucarii traduse… in chineza

Comisarii au verificat ieri si produsele puse in vanzare de la trei magazine cu jucarii din localitate, la doua fiind depistate nereguli. La magazinul Sadea Kids, comisarii au descoperit ca o parte din imbracamintea pentru copii nu era etichetata corespunzator, respectiv lipsea eticheta termolavabila. De asemenea, mai multe jucarii nu aveau informatiile despre produs traduse in limba romana, decat in… chineza, in timp ce bicicletele pentru copii erau scoase la vanzare fara certificate de garantie. La o alta unitate, a carui denumire nu ne-a fost dezvaluita de comisarii CJPC Salaj, au fost depistate de asemenea produse neetichetate corespunzator, dar si mai grav, aproximativ zece bucati de vopsea de par expirata inca din iunie 2009, cu un risc extrem de mare pentru consumatori.

Totodata, in cadrul controlului din cursul zilei de ieri, comisarii CJPC Salaj au inspectat si o sala de fitness din Simleu, Altane Fitness and Gimn, unde nu au fost depistate nereguli, precum si restaurantul Corona. La acesta din urma, inspectorii nu au constatat deficiente majore, singura neconformitate fiind la preturile sucurilor si bauturilor alcoolice.

Patronii unitatilor in care au fost depistate deficiente vor fi sanctionati contraventional, comisarii urmand a stabili zilele acestea valoarea amenzilor.

Concluzii

In realitate, criza economica isi pune amprenta si in sectorul alimentar. Puterea de cumparare a salajenilor a scazut semnificativ, astfel incat comerciantii raman cu marfa pe rafturi, uneori mai mult decat este permis, si la cateva luni de la expirarea termenului de valabilitate. Controalele efectuate saptamana trecuta de comisarii de la Protectia Consumatorilor, la aproximativ 30 de unitati de alimentatie publica din judetul Salaj, au scos la iveala ca la aproape toate unitatile se gasesc pe rafturi la vanzare produse cu termenul de valabilitate expirat. Insa, cu toate acestea, nimic nu scuza lipsa de interes a comerciantilor care incearca sa scoata un ban in plus fata de riscul de a ameninta sanatatea clientilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »