Simleuanii, amenintati de botulism

Magazin Salajean 4 iunie 2007 0

Conservele de ton importate din Thailanda au fost retrase de la vanzare dupa ce un barbat din Bistrita Nasaud care a consumat o astfel de conserva s-a imbolnavit si a fost diagnosticat cu botulism. Decizia a fost luata de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSVSA).

Inspectorii sanitar-veterinari din toata tara au inceput sa verifice magazinele si depozitele si sa puna sub sechestru toate conservele de ton importate din Thailanda. Practic, nimeni nu mai are voie sa vanda aceste conserve pana cand nu vor fi finalizate rezultatele analizelor facute de catre biologi. In cazul in care se va dovedi ca produsele contin bacilul botulinic, acestea vor fi distruse.

Potrivit directorului Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, Mircea Martin, 50 de conserve din lotul suspectat a fi infestat cu bacilul botulinic a ajuns si in judetul Salaj. Inspectorii sanitari-veterinari din cadrul DSVSA au desfasurat o serie de controale in teritoriu, pentru a verifica cele 50 de conserve suspecte. In zona Simleului au fost gasite 20 de conserve de ton din lotul suspect. Toate conservele au fost puse sub sechestru si se vor face determinari microbiologice pentru a vedea daca intr-adevar bacilul exista, a conchis Martin.

Reprezentantii Autoritatii Sanitar-Veterinare au luat decizia de a sechestra toate conservele de ton marunt in ulei importate din Thailanda, dupa ce un barbat din Bistrita-Nasaud s-a prezentat la spital cu simptome de botulism, iar medicii au confirmat diagnosticul. De la inceputul anului si pana in prezent, 10 persoane au fost diagnosticate cu botulism si medicii au sub observatie alte trei cazuri suspecte. Potrivit mass-media centrale, reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca cele mai frecvente cazuri de imbolnaviri cu bacilul botulinic se inregistreaza la persoanele care au consumat conserve facute in casa si care nu au fost sterilizate foarte bine.

In zilele urmatoare, reprezentantii ANSVSA vor anunta daca acele conserve de ton sechestrate pana in prezent contin bacilul botulinic.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »