Silcotub vrea energie electrica mai ieftina

Magazin Salajean 26 iunie 2007 0

Silcotub vrea energie electrica mai ieftina * aceasta este miza implicarii Silcotub in constructia

reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

Inca de acum aproape doi ani, intr-un interviu ce mi l-a acordat, vicepresedintele CA de la Silcotub, Paolo Bassetti, critica lipsa de rationalitate care se simte in unele cazuri cand sunt discutate probleme legate de reforme radicale in domeniul energiei de exemplu. Si din nou se ridica intrebarea: unde va fi Romania peste 10 ani de acum incolo? Va fi un exportator net de energie? Este corect ca energia hidro, produsa la costuri mai mici, sa fie sursa de valuta in tara sau ar trebui ca aceasta energie sa fie valorificata superior aici in tara? Sa va dau un exemplu din domeniul nostru. Cumparam fier vechi la 200 de dolari si exportam teava la 1.500 – 1.600 dolari. Noi avem valoare adaugata de 1.300 de dolari pe tona. Noi folosim ca energie primara energia electrica. De ce Romania sa exporte energie electrica si nu produse cu valoare adaugata mare? Aceste sunt probleme macroeconomice la care aceasta tara va trebui sa faca fata. Astazi, in calitatea mea de consumator eligibil de energie, eu nu pot cumpara direct energie electrica pentru Donasid. Si nici nu stiu cu cine sa stau de vorba cand ridic aceasta problema, pentru ca autoritatile nu au decis inca in ce mod sa reglementeze piata energiei. Este foarte bine ca Romania se indreapta spre Comunitatea Europeana, insa nu putem intra in Europa acceptand defectele Europei. Europa se uita la noi si ne spune: asta trebuie sa faceti ca sa intrati in UE. Sa nu acceptam insa anumite reglementari care nu sunt acceptabile pentru noi. In domeniul energetic, in Europa exista oligopol de stat. Care nu este deloc eficient. In Romania nu se poate reproduce acest oligopol de stat (Paolo Bassetti, octombrie 2005).

Miliarde de euro pentru energie ieftina

In aceste conditii, vestea din iunie 2007 ca Tenaris intentioneaza sa investeasca in constructia reactoarelor 3 si 4 la Centrala atomoelectrica de la Cernavoda nu ar trebui sa mire. Presa economica a scris recent ca la constructia reactoarelor mentionate vor sa participe AES Corporation (SUA), Alro Slatina (Romania), Ansaldo (Italia) in asociere cu AECL (Canada), Electrabel (Belgia), Electrica (Romania), Enel (Italia), E.ON Energie (Germania), Gabriel Resources (Canada), Iberdola (Spania), KHNP (Coreea de Sud), RWE Power (Germania), Unit Investments (Luxemburg) in asociere cu Dogan Enerji (Turcia), Mittal Steel (Romania), Tenaris Silcotub Zalau (Tenaris), Lafarge (Franta) si Electricite de France (Franta). In presa de specialitate s-a mai scris ca intregul proiect va costa 2,2 miliarde de euro si ca planul initial prevede atragerea a 1,5 miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe pietele externe si restul – din aportul adus de investitorii selectati.

Guvernul a aprobat saptamana trecuta, printr-o Hotarare, Strategia de selectare a investitorilor pentru finalizarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda si a mandatat Ministerul Economiei si Finantelor sa intreprinda masurile necesare pentru punerea ei in aplicare. Realizarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda este prevazuta a se face prin atragerea in mod transparent a capitalului privat al companiilor cu bonitate si forta financiara, care sunt dispuse sa se asocieze cu Societatea Nationala Nuclearelectrica SA in vederea finalizarii si operarii acestui obiectiv energetic, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.

Modelul este acceptat in cadrul Uniunii Europene si este in concordanta cu regulile pietelor libere ale energiei electrice. Sursele de finantare urmeaza a fi atrase de catre actionari, atat sub forma de actiuni, cat si surse financiare atrase prin emisiuni de bonduri sau credite.

Strategia are in vedere finalizarea procesului de atragere a investitorilor si inregistrarea noii societati dedicate Unitatilor 3 si 4 la inceputul anului 2008, in asa fel incat lucrarile efective sa inceapa in cursul aceluiasi an. Punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 este prevazuta pentru 2014, respectiv 2015. Pentru Romania, energia nucleara reprezinta o alternativa durabila de dezvoltare a sectorului energetic, avand in vedere resursele limitate de materii prime energetice, precum si nevoia obtinerii unei energii ieftine si care nu produce gaze cu efect de sera. In acest context, finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda reprezinta un obiectiv prioritar al strategiei energetice in perioada 2007 – 2020, se mai arata in comunicatul citat.

Oficial, le merge tot mai bine

TenarisSilcotub Calarasi a anuntat finalizarea cu cinci ani inainte de termen a investitiilor de 35,7 milioane euro asumate in momentul preluarii companiei Donasid, a anuntat compania, citata de NewsIn. Programul investitional era programat sa se incheie in 2012. Principalele investitii au vizat protectia mediului si modernizarea echipamentelor tehnice in vederea maximizarii capacitatii de productie, precizeaza comunicatul. Prin finalizarea cu cinci ani mai devreme a investitiilor asumate am demonstrat in mod clar ca suntem interesati nu numai in dezvoltarea fabricii din Calarasi, dar si in intarirea pozitiei companiei noastre in Romania, a declarat vicepresedintele TenarisSilcotub, Paolo Bassetti. Tenaris, cel mai mare producator mondial de tevi de otel, a preluat combinatul siderurgic Donasid Calarasi in urma cu doi ani si mai detine in Romania fabrica de tevi Silcotub Zalau. TenarisSilcotub, mai noteaza agentia citata, a afisat pe trimestrul I din 2007 un profit net de 40,36 milioane lei (12 milioane euro), de 2,3 ori mai mare decat in intervalul similar din 2006, pe fondul triplarii rezultatului din exploatare. In primul trimestru din 2007, afacerile companiei au avansat cu 23,6 la suta, pana la 190,79 milioane lei (56,87 milioane euro), fata de intervalul similar din 2006.

Posibila concluzie

Destul de probabil, miza implicarii si a TenarisSilcotub in constructia reactoarelor amintite este obtinerea de energie electrica mai ieftina, dar si consolidarea pe termen lung a afacerilor din Romania. Nu putem, in acest moment, decat sa asteptam selectarea investitorilor pentru afacerea mentionata. Vom vedea daca Tenaris va deveni jucator si pe piata energiei

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »