Siguranta utilizarii energiei termice. Viata linistita in apartamentul din bloc

Magazin Salajean 18 august 2011 0

Siguranta utilizarii energiei termice. Viata linistita in apartamentul din bloc

La alegerea unui anumit sistem pentru producerea energiei termice, la punerea lui in functiune, respectiv la stabilirea modului de efectuare a intretinerii si a reparatiilor, prioritara trebuie sa fie siguranta alaturi de avantajul financiar. Pana cand se poate convietui cu instalatiile neautorizate, cu sistemul de incalzire izolat necorespunzator, cu buteliile de gaz neverificate sau microcentrale mai vechi de zece ani? Merita sa ne gandim la alternative!

In a doua jumatate a anului, tot mai multi dintre locatarii din blocuri sunt preocupati de sezonul de incalzire care urmeaza. In perioada verii se pot efectua mici lucrari de intretinere si reparatii, iar unde se impune, schimbarea si modernizarea instalatiilor comune din bloc, respectiv din apartamente.

Cei care au patit-o deja

Instalatiile executate necorespunzator au provocat deja numeroase victime in multe localitati din tara. Saptamana trecuta, in Targu Mures, a fost suficienta doar o scanteie si un apartament de bloc a fost cuprins de flacari, in timp ce in apartamentul invecinat se monta o microcentrala. In Bacau, anul trecut in decembrie, explozia dintr-un imobil de bloc a fost cauzata de scapari de gaze. Proprietarul apartamentului nu a observat defectiunea de la o butelie de gaze, iar cand a vrut sa aprinda focul la soba, suflul exploziei l-a izbit de perete. In urma deflagratiei s-a distrus o parte a imobilului; conform autoritatilor, cladirea a devenit nelocuibila. Dar sa ne reamintim si de explozia din Zalau, care s-a soldat cu victime omenesti in urma cu patru ani.

Producerea energiei termice in afara cartierelor de blocuri de locuinte

Din proiectare, microcentralele nu au fost destinate apartamentelor mici, de cativa zeci de metri patrati, ci vilelor si caselor familiale cu spații special destinate pentru amplasarea lor. Insa, indiferent unde ar fi montate aceste microcentrale, reviziile periodice si lucrarile de intretinere si reparatii sunt obligatorii. Solutia cea mai sigura si la indemana locatarilor din blocuri ar fi alegerea utilizarii energiei termice produse in afara cartierelor de locuinte. Astfel, proprietarul va avea in grija doar instalatia de gaz pentru soba de gatit, fiind scutit de grijile generate de instalatia cu centrala proprie. Intretinerea si verificarea sistemelor de producere si furnizare a energiei termice va fi sarcina unor echipe specializate, astfel locatarii blocului traind in siguranta si confort.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »