SIDA salajeana, trecuta fraudulos in Germania?

Magazin Salajean 30 septembrie 2010 0

SIDA salajeana, trecuta fraudulos in Germania?Cu toate ca autoritatile centrale au facut eforturi indelungi pentru eradicarea anemiei infectioase ecvine din toate judetele, prin sacrificarea tuturor exemplarelor bolnave, trei cai din landul german Hessen, care proveneau dintr-un transport din Romania, s-au imbolnavit de respectiva maladie, numita popular SIDA cailor. Chiar daca Salajul se numara printre judetele care au eradicat epizootia in termenul stabilit la nivel central, nu este exclus ca animalele bolnave depistate de nemti sa provina din judetul nostru.

Ministerul Economiei Agrare si de Mediu din Wiesbaden a comunicat in aceasta luna ca doua animale din Marburg, landul Hessen, au fost infectate cu virusul anemiei infectioase ecvine. Calul din Kassel apartine unui grajd cu 19 animale, celalalt a avut contact cu alti doi cai din Germania, in timp ce un alt caz de imbolavire a fost depistat la o ferma situata tot in Hessen. Caii fac parte dintr-un transport ce a fost trimis peste granite, din Romania, iar cum traficul de cai bolnavi e ilegal, cazul e anchetat de vama germana.

Pentru inventarierea si abatorizarea cailor bolnavi de anemie infectioasa Romania a cheltuit, in acest an, importante fonduri, astfel ca situatia din Germania ridica semne de intrebare in privinta realizarii corecte a procedurii de eradicare. Mai exact, exista posibilitatea ca unii cai ce trebuiau sacrificati in Romania sa nu fi ajuns niciodata in abatoare, ci sa fie trimisi in afara granitelor si sacrificati doar pe hartie.

Despagubiri dupa pretul pietei

In aprilie 2010, Romania a declansat, la indicatiile UE, o ampla actiune de inventariere a cailor bolnavi de anemie infectioasa ecvina (AIE), prin Comisiile de Evaluare a ecvinelor bolnave, constituite prin ordin prefectural. In Salaj, au fost depistate astfel 423 de exemplare bolnave, o parte din ei fiind diagnosticati cu boala respectiva in urma cu 4 ani, dar nefiind scosi din efectiv din lipsa de fonduri. Salajenii ce au detinut aceste animale au primit in urma sacrificarii peste 700.000 de lei. Potrivit HG nr. 1214/2009, dosarele au fost inregistrate la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, iar plata despagubirilor s-a derulat prin aceeasi institutie,

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »