Si totusi…

Magazin Salajean 26 septembrie 2007 0

Si totusi...

Nu sunt deloc surprins de atitudinea procurorului sef al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, reactiile sale colerice fiind de notorietate. Ce ma intriga insa este faptul ca, in urma cu 12 ore, cand am facut acea interpelare, cerandu-i cateva informatii pe marginea activitatii sale, acelasi procuror era intr-atat de ocupat, incat si-a aruncat asupra noastra tot naduful, inchizandu-ne telefonul in nas. Bag seama ca, de data aceasta, a avut timp suficient pentru a incropi un pseudo raspuns la cele inserate in articolul cu pricina, si asta nu in timpul liber (asa cum s-ar presupune), ci in chiar timpul orelor de serviciu, pentru care mai primeste si fluturasul cu salariu, la finele lunii. Ei bine, profit de ocazie sa ii atrag atentia procurorului sef al Parchetului ca, in tot acest timp, in care s-a ocupat de oblojirea ranilor ce i-au afectat atat de grav orgoliul, s-a mai asternut ceva praf pe anumite… dosare. Apoi, daca procurorul Rodica Pece ar fi intentionat sa faca anumite… precizari in nume propriu pe marginea articolului respectiv, s-ar fi deplasat la redactia noastra cu o epistola sau ar fi trimis acel raspuns prin posta, pe adresa redactiei (asa cum procedeaza si alte persoane, in special cele care vor sa ridice la fileu anumite probleme personale). Dar, in cazul Rodicai Pece, deduc ca a folosi fax-ul institutiei – sub a carei umbrela isi desfasoara activitatea, in interes propriu, este un lucru absolut normal. In consecinta, procurorul nostru a demostrat, inca o data, ca ii pasa al naibii de mult de modul in care banii contribuabilului se duc pe apa sambetei.

Pe de alta parte, mi-e greu sa nu remarc aroganta afisata scriptic de un salariat al Parchetului, in speta de procurorul sef Rodica Pece, care ne face cunoscut faptul ca va oferi informatii presei doar daca va considera de cuviinta acest lucru, si-atunci o va face intr-o conferinta de presa. Mai, sa fie! Sa intelegem ca Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj s-a transformat, peste noapte, in proprietatea procurorului Pece, care arunca presei firimituri doar daca are o dispozitie pozitiva la momentul respectiv? Cat despre faptul ca Rodica Pece a fost deranjata in timpul unei anchete, sa fim seriosi! Nu stiu despre ce ancheta vorbeste procurorul Rodica Pece, in contextul in care nu a amintit de acest aspect al activitatii sale in dialogul (mai precis monologul) care face obiectul articolului cu pricina. Dovada sta inclusiv inregistrarea convorbirii avute cu procurorul, transcriere pe care am intors-o, impreuna cu colegii mei, pe toate fetele.

Intr-adevar, stim ca in biroul procurorului intra foarte multe persoane, ce nu se stie este daca – la modul cum reactioneaza angajata Parchetului – acestea mai ies tefere de acolo. Eu, sincer, nu m-as incumeta la un asemenea act de mare eroism…

Pentru ca vreau sa ating un punct care a zgariat destul de serios vanitatea angajatului Parchetului, am sa ma refer la acea svastica, pe care autorul articolului doar si-a imaginat-o pe unul dintre peretii biroului procurorului. Se pare ca Rodica Pece a prins din zbor esenta trimiterii facute, altfel nu inteleg de ce cuvantul nazist a produs un asemenea deranj in trufia procurorului. Am convingerea ca majoritatea dintre noi am facut cunostinta, pana acum, cu anumite figuri de stil (hiperbole, epitete, comparatii, metafore etc.), lectie la care, dupa aparente, Rodica Pece a lipsit. Nu credem ca a fost absenta, insa, la lectiile de canto, atata timp cat timpanele inca imi mai vibreaza dupa ce au incasat, la greu, decibelii rezultati in urma celui de-al doilea monolog cu procurorul, asa-zisa discutie inregistrata in cursul zilei de ieri…

Mai vreau sa adaug faptul ca este lesne de inteles ca am in spate o multitudine de indivizi, printre care se pot regasi si oameni anchetati de procuror, insa respectivele persoane formeaza marea masa de cititori ai ziarului, pe care consider ca Rodica Pece trebuie sa-i slujeasca, si nu sa le ingradeasca dreptul la informare. Ca procurorul sustine ca, deocamdata, nu a avut probleme cu ziaristii, ce sa zic? Niciodata nu-i prea tarziu, nu-i asa? Or, celebra vorba cum ca la toti ne vine randul, cred ca ar trebui sa fi penetrat deja peretii blindati ai biroului Rodicai Pece… Iar chestiunea privind insistenta de care am dat dovada punand intrebari nepotrivite, mi se pare de-a dreptul comica, ca sa nu spun caraghioasa. Probabil, Rodica Pece si-a inchipuit ca parlitii astia de jurnalisti isi pierd timpul tracasand cu intrebari procurorii aflati in exercitiul functiunii… Nepotrivite, spune Rodica Pece, oare ce inseamna acest lucru? Sa dam noi raspunsul? Nu. Am sa las cititorii sa traga concluziile de rigoare.

In fine, sa nu uitam elementul cel mai important din toata aceasta ecuatie: cand vom fi si noi informati cu privire la acea… crima ce a avut loc intr-una din pensiunile din Zalau? Ori intrebarea este prea impertinenta, sa nu spunem nepotrivita, doamna procuror sef Rodica Pece?

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »