Si somerii au responsabilitati

Magazin Salajean 3 octombrie 2011 0

Si somerii au responsabilitati

A fi somer nu inseamna ca te poti culca linistit pe o ureche timp de cateva luni, in functie de vechime. Cei care cred ca statul le da bani pe gratis se inseala. Somerii, potrivit prevederilor legale, trebuie sa faca dovada ca sunt activi si interesati de gasirea unui loc de munca, sau mai mult de reorientarea lor profesionala. Cei care nu reusesc sa inteleaga care este de fapt statutul de somer risca sa piarda indemnizatia de somaj, deoarece platile pentru cei indiferenti fata de masurile propuse de guvernanti vor fi sistate.

Asa cum a facut cunoscut directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, Romeo Sarca, somerii au mai multe obligatii pentru a ramane in evidentele agentiei si a nu pierde somajul. Prin Legea 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, somerul este definit ca persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare, starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci, nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorul social de referinta in vigoare si este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca.

Somerul aflat in plata este obligat: sa se prezinte lunar la agentia pentru ocuparea fortei de munca la care este inregistrat, pentru a primi sprijin in vederea incadrarii in munca; sa comunice in termen de trei zile agentiei pentru ocuparea fortei de munca la care este inregistrat orice modificare (privind: incadrarea in munca, emiterea certificatului de inmatriculare sau a autorizatiei de functionare pentru a desfasura activitati independente, realizarea unor venituri lunare mai mari decat valoarea indicatorului social, plecarea din tara, concediul de maternitate sau de ingrijire a copilului, pensionarea, admiterea intr-o forma de invatamant, alte situatii); sa participe la serviciile pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentia pentru ocuparea fortei de munca la care este inregistrata. Totodata, somerul este obligat sa faca dovada ca a cautat activ un loc de munca, sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care este inregistrat aparitia starii de incapacitate temporara de munca in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »