Si salajenii cer banii de taxa inapoi

Magazin Salajean 14 februarie 2008 0

Sarmasagu-i fruncea …

Zeci de salajeni au depus deja la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Salaj cereri de restituire a taxei de prima inmatriculare. De asemenea, la nivelul DGFP Salaj a fost inregistrata o actiune direct in instanta la Judecatoria Simleu Silvaniei. Pana la data de 13 februarie 2008 au fost inregistrate, la nivelul DGFP Salaj, un numar de 38 de cereri de restituire a taxei de prima inmatriculare, din care 15 la nivelul Administratiei Finantelor Publice (AFP) Zalau, 17 la AFP Sarmasag si cate doua la nivelul AFP Cehu Silvaniei, Jibou si Simleu Silvaniei. Avem si un caz in care a fost inregistrata o actiune direct in instanta la Judecatoria Simleu Silvaniei, a declarat miercuri Gina Bicazan, purtatorul de cuvant al DGFP Salaj.

Conform aceleiasi surse, de la intrarea in vigoare a legii care prevede plata taxei de prima inmatriculare si pana in prezent, salajenii au achitat respectiva taxa pentru 4.810 autovehicule, suma incasata de DGFP la nivel de Salaj, pentru inmatricularea acestor autovehicule fiind de circa 13 milioane de lei.

Pe de alta parte, Vasile Budai, directorul executiv adjunct al DGFP Salaj, precizeaza ca, in privinta cererilor de restituire a taxei de prima inmatriculare adresate institutiei, nu se poate face altceva decat ce prevede Codul Fiscal. Noi procedam conform Codului Fiscal. Devreme ce acest act normativ spune ca se plateste o taxa de prima nmatriculare, noi trebuie sa o incasam. La cererile de restituire trebuie sa raspundem, tot conform legislatiei, in termen de 45 de zile nsa raspunsul nu poate fi cel conform legislatiei actuale care nu prevede o restituire a acestei taxe, precizeaza Vasile Budai.

Putintica rabdare…

De mentionat ca, in alte judete, unii petitionari au primit deja un raspuns favorabil din partea instantelor de judecata privind restituirea taxei. Mai exact, dupa de au fost refuzati de Adminstratiile Financiare, le-au dat n judecata si, culmea, au si castigat in prima instanta. Pana la recuperarea efectiva a banilor mai e insa cale lunga, marcata de procese ce pot dura mult si bine. Drept pentru care, cei care vor sa-si recupereze banii din acesta taxa poate ar fi mai bine sa nu se grabesca si sa astepre crearea precedentului. Termenul in care poate fi solicitata recuperarea taxei este de trei ani, deci cei care doresc acest lucru nu au de ce sa se grabeasca. E mai bine sa astepte ca alte cazuri ajunse deja in instanta sa aiba un verdict pozitiv definitiv si irevocabil, mai exact un precedent, considera juristul Florin Ciorocan. Legislatia romana actuala nu prevede posibilitatea restituirii acestei taxe, insa legislatia europeana, care prevaleaza n fata celei romanesti, da aceasta posibilitate. Daca cineva ar avea deja o decizie irevocabila, acest lucru ar contribui foarte mult la luarea de catre judecatori a unor decizii asemanatore, apreciaza juristul.

Toate-s vehi si noua-s toate…

Conform legislatiei actuale, se poate solicita restituirea taxei numai pentru masinile second-hand inmatriculate dupa 1 ianuarie 2007. Foarte contestata, inclusiv de Uniunea Europeana, legislatia va suferi cat de curand modificari. Chiar daca nu este inca foarte clar ce si cum va fi schimbat. Ministerul Finantelor a facut public proiectul de ordonanta privind modificarea taxei auto si l-a supus dezbaterii publice. Noua taxa se va calcula in functie de gradul de poluare a masinii (normele Euro), de capacitatea cilindrica si de vechimea autovehiculului. Potrivit noii grile de taxare, valoarea taxei se va tripla la masinile noi Euro 4, dar va fi de zece ori mai mica pentru masinile Euro1 cu o vechime de 14 -15 ani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »