Si dupa 2007 porcul va guita romaneste

Magazin Salajean 10 octombrie 2006 0

Si dupa 2007 porcul va guita romanesteIntr-o Romanie unde agricultura, inca, se face cu unelte arhaice, stufoasele norme europene iti dau senzatia, cel putin la prima vedere, ca vor fi aproape imposibil de respectat si impus in primii ani de la integrare. Una din problemele cele mai dezbatute, ce a starnit si multa polemica, a fost legata de taierea porcilor cu ocazia sarbatorilor de iarna. Nici urbanizarea fortata din perioada comunista nu a reusit sa dezradacineze traditia taierii porcului la romani. Asa se face ca, in deceniile socialiste sacrificarea s-a mutat, din curtea casei de la tara, la oras, in spatele blocului. Nici macar cei 17 ani de capitalism nu au avut darul de a-i schimba pe romanii care se vor integra, peste nici trei luni, intr-o Europa in care astfel de scene sunt de neimaginat, occidentalii uitand de mult cum e sa-ti alergi porcul de Ignat, preferand solutia pe tava oferita in supermarketuri.

Potrivit lui Mircea Martin – directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, in sistem gospodaresc se vor putea sacrifica animalele, in speta porcii, fara nici o problema si dupa 2007 insa, desigur, vor trebui respectate cateva reguli de igiena deorece siguranta alimentara in spatiul european este o conditie de la care nu se poate face rabat.

Pe langa normele de siguranta alimentara, legislatia comunitara, care cel putin scriptic a fost implementata si in tara noastra, insista pe curmarea suferintei animalului. Practic, fiecare animal, inainte de a fi sacrificat, ar trebui adus in stare de inconstienta, in vederea evitarii expunerii acestuia la suferinte inutile si prelungite.Si pentru ca oamenii sa ia in serios aceste noi reglementari, legiuitorul a stabilit si o serie de amenzi destul de grele pentru buzunarul subtire al romanului de rand. Pe de alta parte, nu-i mai putin adevarat ca o supraveghere stricta a milioanelor de romani care-si vor sacrifica porcul de Craciun este imposibila, deci si dupa 2007 guitatul se va auzi in continuare pe ulitele satului romanesc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »