Si-a facut singur dreptate, cu pumnul

Magazin Salajean 5 martie 2009 0

Si-a facut singur dreptate, cu pumnul Dupa ce a schimbat valuta la o casa de schimb, un barbat din Zalau si-a dat seama ca a fost tras in piept cu mai bine de 6.000 de lei.

Politia municipiului Zalau a fost sesizata marti dupa-amiaza, in data de 3 martie 2009, ca in fata sediului unei case de schimb valutar din municipiu s-a iscat un scandal. Deplasandu-se la fata locului, agentii de siguranta publica au gasit un cetatean care reclama faptul ca a schimbat valuta la casa de schimb, iar ca dupa incheierea tranzactiei a observat ca suma in lei era mai mica cu 6.000 de lei decat valoarea pe care o calculase el. De precizat ca, inainte de a se face schimbul valutar, barbatul a semnat contractul prin care casa de schimb percepe un comision de 16 la suta la cumparare, ne-a declarat purtatorul de cuvant din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Tincuta Dumuta.

Formularul de incheiere a tranzactiei, semnat de barbat, cuprinde si un alineat prin care atesta ca a fost informat atat verbal, cat si in scris, de comisionul practicat de casa de schimb valutar. Insa, pagubitul sustine ca nu a fost avertizat verbal de comision, ba, mai mult, ca a intrebat cat primeste pe un euro si ca i s-a raspuns cu valoarea inscrisa pe tabela de curs valutar. Din pacate, barbatul nu poate dovedi daca a fost sau nu anuntat verbal de cele 16 procente pe care le retine casa de schimb la cumparare de valuta. Am primit mai multe sesizari pe aceasta tema, si in scris, si telefonic, dar nu avem o baza legala sa intervenim pentru a rezolva reclamatiile oamenilor. Odata ce a semnat formularul, nu se mai poate face nimic, ne-a declarat Dorina Rednic, inspectorul sef adjunct al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Salaj.

Desi a recunoscut ca a semnat acel act, barbatul spune ca astfel de activitati comerciale nu ar trebui sa fie legale. El sustine ca a fost victima unei inselaciuni si si-a cerut banii inapoi. Cum cel de la casa de schimb valutar nici n-a vrut sa auda de asa ceva, inselatul a cautat sa-si faca dreptate singur. In timp ce agentii de politie paraseau locul producerii evenimentului, barbatul s-a indreptat spre angajatul casei de schimb valutar si, fara a mai spune un cuvant, a inceput sa-i care pumni si picioare. Scapat ca prin urechile acului sa fie linsat de cel pagubit, angajatul s-a refugiat in interiorul casei de schimb valutar. Nici nu-i de mirare ca barbatul si-a pierdut cumpatul, cand in cateva minute s-a vazut fara 6.000 de lei. In final, la Politia Municipiului Zalau au fost depuse doua plangeri: una de catre angajatul casei de schimb, pentru lovire, iar cealalta a fost depusa de persoana care a vandut valuta, pentru inselaciune.

Din pacate, la fel cum a precizat si Dorina Rednic, astfel de cazuri sunt des intalnite. Oamenii sunt de vina ca semneaza fara a se uita cu ce sunt de acord, iar cei care incearca sa castige un ban usor sunt vinovati doar de iscusinta de care dau dovada. Pentru ca asa sunt legile din Romania si cum Nimeni nu e mai presus de lege, barbatul ramas fara cele 60 de milioane de lei vechi si-a facut singur dreptate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »