Sfintirea Bisericii Greco – Catolice Sfantul Anton de Padova: Duminica, la Basesti

Sfintirea Bisericii Greco - Catolice Sfantul Anton de Padova: Duminica, la BasestiDupa ce saptamana trecuta am participat la manifestarea de la Bobota dedicata lui Corneliu Coposu, iata-ne, duminica – 14 iunie 2009, la Basesti (pana in 1950 in judetul Salaj), locul nasterii si al trairii lui Badea George, Sfinxul de Sub Codru, cel care n-a putut inchide ochii pana nu si-a vazut visul implinit: Unirea Transilvaniei cu Tara, porunca celor aflati pe Campia Libertatii de la Blaj, la 3/ 15 mai 1848.

… O zi splendida de vara. Lasam soseaua sa-si continue mersul spre Baia Mare, o luam la stanga, iata un deal, si-apoi coboram la Basesti. Prima oara am fost aici in 1978, cand, la 1 Decembrie, impreuna cu un grup de prieteni din Zalau, Simleu Silvaniei si Bocsa, am fost la mormantul lui Gheorghe Pop de Basesti cu un buchet de flori si o lumanare, am zis un Tatal nostru, am cantat Tricolorul si Desteapta-te, romane; la intamplare ne-am intalnit cu 3 – 4 oameni, ba si cu primarul de atunci, Mihai Pop. Am ramas prieteni, iar intalnirile noastre au continuat.

Basestiul de astazi este o asezare frumoasa, case mari, curti curate, iar comuna se impune prin ordine si buna gospodarire. Noua biserica greco – catolica ridicata in centrul satului intregeste intr-un mod deosebit de placut ansamblul arhitectural al zonei. Construita numai din lemn, asezata in aer liber, integrata perfect in sufletul locului, Biserica noua se prezinta in intregul sau ca o sculptura ce capata, pe masura ce te apropii, dimensiuni si expresii nebanuite izvorate din memoria istoriei lemnului.

Imbracati in haine de sarbatoare, barbatii, femeile batrane sau cele tinere, cu prunci de mana sau in brate, umplu biserica, imprejurimile ei – strazile principale. La intrarea in biserica este amenajat locul unde se va oficia Liturghia.

P.S. Ioan Sisesteanu, episcopul Diecezei de Baia Mare, este intampinat la sosire de primarul comunei, dr. Ioan Calauz, cu familia, preotul Chindris, parohul noii biserici, membrii ai administratiei locale si ai Consiliului Parohial, cei care au fost nucleul intregii activitati de edificare a bisericii. A urmat sfintirea exterioara si interioara, apoi cea a altarului; Sfanta Liturghie oficiata de Inaltul Ierarh, de grupul de preoti din parohiile vecine. Invitat de onoare: Corul Bisericii Greco – Catolice din Simleu-Silvaniei, dirijor – dl. Chioreanu, originar din partile locului.

Putem afirma ca Biserica Sfantul Anton de Padova din Basesti este in topul a tot ceea ce s-a construit mai frumos in arhitectura bisericeasca dupa 1990! Aceasta si pentru ca au lipsit indicatiile lui Razvan Teoorescu, academicianul fara opera, cu nume din cronica lui Neculce.

O vizita la noua biserica din Basesti va oferi oricui prilejul de a se ruga in fata Crucii de marmura neagra care-i cuprinde pe Gh. Pop de Basesti, incadrat de cei 12 Episcopi ai Bisericii Romane Unite cu Roma, care, in fata tradarii ce li s-a cerut, au preferat martiriul.

Basestiul a facut parte din judetul Salaj si continua, multi de-acolo, foarte multi de-acolo, sa-i venereze si pe Barnutiu, Ioan, si pe Iuliu Maniu, Corneliu Coposu… ca fiind ai lor, alaturi de Badea Ghorghe. Pe cand cei din Bobota, Bocsa si Badacin (ne referim la populatia sateasca, mancurtizata) le vor urma exemplul?

Leave a Comment