Sfintirea bisericii din Brusturi

Magazin Salajean 2 august 2011 0

« Zis-a Domnul: „Am auzit ruga ta si mi-am ales locul acesta sa fie templu pentru aducerea de jertfe. Acum ochii Mei vor fi deschisi si urechile Mele vor fi cu luare-aminte la rugaciunea ce se va face in locul acesta. Caci am ales acum si am sfintit templul acesta, pentru ca sa fie numele Meu acolo in veci. Si ochii Mei si inima Mea sa fie acolo in toate zilele”». (II Paralipomena, cap. 7)

„Locul acesta” il reprezinta toate bisericile crestine, iar azi am avut bucuria ca locul de sfintire si lacasul de cult sa fie Biserica din Brusturi.

Asezat pe Valea Agrijului, invecinat cu satele Jac, Creaca, Lupoaia, Balan, Galpaia, Romita, satul Brusturi este atestat de prin sec. XVI, iar Biserica din lemn, cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, dateaza din anul 1701, strajuind vatra satului de pe o culme de deal.

In „ziua pusa”, 31iulie 2011, ne-am apropiat cu emotie de vechea bisericuta, deoarece in curtea bisericii odihnesc parintii colegului nostru, secretarul corului „Gloria Dei”, membru fondator din anul 1990 – domnul Simion Matei, la ai carui parinti corul a participat la inmormantare.

Alaturi isi inalta cupola, Biserica noua, cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, a carei piatra de temelie s-a pus in anul 1993, preot paroh fiind parintele Alexandru Cret. La aceasta biserica a sluijit si Parintele Gheorghe Cornea, iar ea s-a ridicat sub conducerea directorului Berceanu Ioan, fiu al satului.

Daca incercam sa deslusim jertfa credinciosilor din Brusturi, ne vom minuna cum o mana de oameni, doar 44 de familii, au putut sa inalte lacas Domnului, au zidit lacas de inchinare. Ei au dat din „prisosul lor” (care prisos?) si au facut jertfa. Cu atat mai mare sarbatoarea si bucuria sufleteasca, in ziua sfintirii.

La acest eveniment religios au participat P.S. Petroniu- Episcopul Salajului, un sobor de preoti, corul „Gloria Dei” si multi, multi fii ai satului, credinciosi veniti din cele patru zari. Intre preoti am remarcat prezenta parintelui Mircea Matei, fiul secretarului nostru Simion Matei.

Am incercat si noi, corul „Gloria Dei” si credem ca am reusit, sa aducem o mica parte de contributie la splendoarea si la reusita acestui fericit eveniment din viata credinciosilor din satul Brusturi, „bucurandu-ne cu cei care se bucura”.

Sa dea Dumnezeu ca rodul ostenelii de a-L lauda si de a-I multumi lui Dumnezeu, sa ne insoteasca toata viata, sa ne binecuvanteze zilele si Dumnezeu „sa auda” toate rugaciunile inaltate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »