Sfatul medicului: dependenta de internet, comportament adictiv a copilului si adolescentului

Magazin Salajean 13 iunie 2008 0

Pana nu demult, fenomenul de adictie se referea in special la stari produse de consumul de droguri care afecteaza raspunsul chimic al creierului. In ultima perioada s-a luat in considerare faptul ca un individ poate avea aceleasi stari si folosind internetul.

Dependenta de internet se refera la folosirea excesiva / impulsiva a internetului: deseori legata de camerele de chat, mesagerie on-line si jocuri. Modul disfunctional de folosire a internetului afecteaza functionarea zilnica a persoanei, incluzand viata sociala, performantele scolare, indeplinirea sarcinilor.

Unele persoane sunt mai succeptibile la dezvoltarea unei dependente de internet, cum ar fi: cei care au si alte dependente sau cei care au tulburari psihice/ simptome depresive, anxietate, stres.

Unul din simptomele dependentei de internet este cantitatea excesiva de timp petrecuta in fata calculatorului. Ei pot avea dificultati la incercarea de a se opri. Este recomandata folosirea calculatorului pentru timp limitat si cu pauze, supravegheat si activitatile pe calculator sa fie diverse (nu numai jocuri sau numai chat)

Un semnal de alarma pentru anturaj (parinti, profesori, prieteni, colegi): este necesar sa fie atenti cand observa o modificare a comportamentului copilului pentru a putea sa-i oferim la timp sprijinul/ ajutorul de care are nevoie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »