Sesizare la CNA privind calitatea programelor de desene animate

Magazin Salajean 10 iulie 2008 0

Sesizare la CNA privind calitatea programelor de desene animate

Deputatul liberal Mirel Talos, membru al Comisiei de cultura a Camerei Deputatilor, a sesizat Consiliul National al Audiovizualului in legatura cu calitatea proasta a limbii romane utilizate in unele programe de desene animate. Mai precis, sesizarea deputatului are drept obiect calitatea proasta a limbii romane utilizate de catre canalele de televiziune specializate in programe de desene animate adresate copiilor. Referinta legala pentru aceasta sesizare este articolul 10, capitolul II al Legii Audiovizualului, care obliga Consiliul National al Audiovizualului la protejarea culturii si a limbii romane.

Dupa cum stim cu totii, pentru copii, desenele animate sunt principalul produs de consum cultural si de divertisment. Avand un grad foarte mare de acceptanta din partea copiilor, filmele de desene animate sunt un factor important in educatia acestora, a declarat Mirel Talos.

Unul din multele aspecte negative, legate de programele de desene animate, se refera la calitatea foarte proasta a limbii romane. Agramatismele, imprecatiile, insul-tele, amenintarile, injuriile, formulele denigratoare, expresiile si cuvintele specifice mediului suburban sunt doar o parte din problemele observate de mine, personal, in programele de desene animate. Dupa cum stim bine, copiii sunt maleabili si influentabili pentru ca nu au capacitatea de a discerne intre pozitiv si negativ. Acest arsenal lingvistic poate modela negativ limbajul si predispozitia culturala a copiilor, mai arata deputatul Mirel Talos in sesizarea facuta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »