Serviciile sociale, pierdute intre teorie si practica

Magazin Salajean 7 iunie 2007 0

Ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru, si-a exprimat zilele trecute ingrijorarea ca jumatate din Romania este descoperita in ceea ce priveste serviciile sociale. M-am dus in mediul rural sa vad doua lucruri: daca Romania mai are forta de munca sau nu si daca alte servicii, pe care noi le oferim, sunt corelate si sunt eficiente. Dupa parerea mea, jumatate din Romania este complet descoperita de servicii sociale, spatiul rural este complet descoperit si, in termeni reali, 50-55 la suta din populatie acolo o gasim: persoanele cu handicap, copii care sunt abandonati din perspectiva serviciilor.

Situatia prezentata de ministru este mai mult decat neagra, intrucat la ora actuala, cand ajutoarele oferite de stat categoriilor de populatie defavorizate sunt insuficiente, programele sociale apar ca o necesitate imperativa.

La nivel de Salaj, lucrurile nu stau, insa, atat de rau cum le prezinta ministrul, ne-a declarat directorul Directiei de Munca si Protectie Sociala (DMPS) Salaj, Matolcsi Elisabeta. Aceasta a spus ca, din contra, judetul nu numai ca nu are probleme, dar sta foarte bine la acest capitol. La 1 iunie 2007, in Salaj sunt acreditate aproximativ 200 de servicii sociale pentru populatie. Din acestea, 33 de servicii si 11 unitati profilate in acest domeniu sunt in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj si 89 de servicii sociale sunt asigurate de primarii. Alte 30 de asociatii si 11 culte religioase sunt asociatii neguvernamentale acreditate, iar institutii le publice din judet mai asigura o unitate si doua servicii sociale.

De asemenea, pentru a asigura ca Salajul nu are probleme, directorul ne-a spus ca toate serviciile sociale oferite salajenilor sunt acreditate si ca Directiei pe care o reprezinta ii revine misiunea de a le evalua, monitoriza si controla. Furnizorii de servicii sociale acreditati au obligatia sa prezinte procedura de monitorizare care cuprinde 45 de standarde generale de calitate, stabilite de legislatia in vigoare. Evaluarea are loc o data pe an sau de cate ori se impune, cu verificarea in teritoriu a rezultatelor activitatii furnizorilor de servicii sociale, a spus Matolcsi Elisabeta.

Finantari de la stat putine

Intr-adevar, potrivit datelor furnizate de DMPS Salaj, judetul sta cum nu se poate mai bine la capitolul servicii sociale, acestea acoperind atat mediul rural, cat si cele patru orase salajene. Numai ca, practic vorbind, nu de putine ori, populatia care a apelat la aceste programe a reclamat ca nu tot ce este pus pe hartie poate fi constatat si in realitate. In plus, autoritatile centrale au constatat ca reprezentantii organizatiilor neguvernamentale din teritoriu sunt nemultumiti de faptul ca statul nu finanteaza, decat in mica masura, programele sociale destinate cetatenilor. In acest sens, diferenta inregistrata intre Uniunea Europeana, unde finantarea de la bugetul de stat este de 20 la suta, si Romania, unde media fondurilor alocate acestui tip de servicii este de doar 4-5 la suta, devine si mai evidenta.

Ca urmare, oricat de frumoasa ar fi pe hartie situatia serviciilor sociale oferite in Salaj, ea ar putea fi imbunatatita, in primul rand prin asigurarea unor finantari care sa permita eficientizarea programelor si cresterea calitatii lor si prin sprijinul direct al autoritatilor in domeniu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »