Serviciile publice deconcentrate din agricultura, bagate in sedinta de prefect

Magazin Salajean 10 februarie 2010 0

Serviciile publice deconcentrate din agricultura, bagate in sedinta de prefectInstitutia Prefectului Judetului Salaj a fost, ieri, gazda unei intalniri intre directorii serviciilor publice deconcentrate din agricultura: Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola, Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Oficiul pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie Salaj.

Potrivit unei informari facute de Institutia Prefectului, temele intalnirii de lucru au fost legate de Planul de Actiuni pe Anul 2010 pentru realizarea obiectivelor derivate din programul de guvernare, precum si probleme privind colaborarea SPD-urilor din agricultura cu primariile pentru derularea in bune conditii a platilor prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA).

In urma discutiilor, s-a stabilit ca fiecare primarie sa identifice specialisti pentru a utiliza aplicatia electronica de identificare a terenurilor, pusa la dispozitie de APIA. Astfel, s-a dispus ca fiecare unitate administrativ-teritotiala din judet sa depisteze referentii si inginerii care sa participe la o instruire organizata de APIA la nivel judetean, urmand ca, ulterior, pe aceasta tema, sa aiba loc o serie de intalniri zonale.

Masura vine in sprijinul fermierilor care nu vor mai fi nevoiti sa se deplaseze pana la Zalau.

Pe de alta parte, reprezentantii APIA au mentionat faptul ca exista o rata de eroare ridicata in ceea ce priveste completarea cererilor de subventie pe suprafata, astfel ca, din 25.000 fermieri salajeni, 10.000 vor intra in esantionul de control statistic.

Un alt subiect abordat a fost legat de infiintarea Camerelor Agricole in fiecare primarie. La aceasta ora, exista in dezbatere la Senat un proiect de lege referitor la infiintarea camerelor agricole, urmand ca parlamentarii de Salaj sa fie contactati in acest sens.

De asemenea, ca urmare a faptului ca zonele defavorizate primesc un plus de subventie la suprafata de teren agricol si animale crescute in ferma, se vor face demersuri pentru incadrarea in categorii defavorizate a cat mai multor comune din judetul Salaj.

Mai mult, vor urma o serie de campanii de informare a proiectelor accesibile in domeniul agriculturii, campanii realizate in comun de reprezentanti ai SPD-urilor mentionate.

La finalul intalnirii, prefectul judetului Salaj, Vegh Alexandru, a subliniat faptul ca se doreste definitivarea procesului de punere in posesie, conform legilor fondului funciar in vigoare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »