Sensul giratoriu de la Scala, pericol pentru pietoni

Magazin Salajean 6 august 2010 0

Sensul giratoriu de la Scala, pericol pentru pietoni

Desi sensul giratoriu provizoriu din zona blocului Scala le-a facut viata usoara soferilor, nu acelasi lucru se poate spune si despre pietoni, care sunt obligati fie sa se intoarca din drum sa treaca strada pe la trecerea semaforizata din fata Casieriei Electrica, fie sa traverseze pe interzis. Iar cei in masura sa rezolve aceasta problema au in plan infiintarea unei treceri pietonale, cel mai devreme in a doua jumatate a lunii septembrie.

Sensul giratoriu din zona fostului cinematograf Scala a condus la eliminarea blocarii intersectiei cu autovehiculele care circulau dinspre centrul municipiului spre Spitalul Judetean si care trebuiau sa acorde prioritate celor care circulau spre semafor. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii Serviciului Semnalizare Rutiera din cadrul Directiei Generale de Administrare a Domeniului Public Zalau, in analizarea traficului rutier din zona impreuna cu lucratorii de Politie. Circulatia cu prioritati de sens giratoriu a condus la eliminarea blocarii intersectiei cu autovehiculele care circulau dinspre semafor spre spital si care trebuiau sa acorde prioritate celor care circulau spre semafor.

Nu se mai stationeaza pe banda 1 de circulatie in zona Scala, stocarea autovehiculelor in situatii de trafic intens se face pe strada Simion Barnutiu inainte de intersectie (autovehiculele care circula dinspre semafor, dirijate de acesta, au prioritate si pot elibera intersectia fata de cele care vin spre semafor dinspre spital), iar autovehiculele care vin de pe strada Crisan pot intra mult mai usor in trafic, a declarat seful Serviciului Semnalizare Rutiera, Aurel Bican.

Testarea se face cu elevi

Potrivit sursei citate, utilitatea sensului giratoriu provizoriu va fi relevanta in functie de constatarile din trafic, de concluziile Biroului Circulatie din cadrul Politiei Municipiului Zalau, de discutiile avute cu conducatorii auto, pietonii si riveranii zonei, precum si de evolutia traficului pietonal dupa inceperea anului scolar. Mai precis, este nevoie ca si elevii sa testeze pe propria piele traversarea strazii pe interzis, pana cei in masura sa se decida daca sensul giratoriu provizoriu din zona este benefic circulatiei pietonale.

Daca va ramane sensul giratoriu pentru traficul pietonal avem doua posibilitati: dirijarea acestuia pe trecerea de pietoni de pe strada Simion Barnutiu din zona Scala si ulterior pe trecerea de pietoni de pe strada Simion Barnutiu din intersectia cu Bulevardul Mihai Viteazul sau mutarea trecerii de pietoni mai in sus, pe strada Crisan, unde carosabilul se ingusteaza. Solutia o vom alege, daca va fi cazul, impreuna cu Biroul Circulatie din cadrul Politiei Municipiului Zalau, care avizeaza amenajarile rutiere, a mentionat seful Serviciului Semnalizare Rutiera din cadrul DGADP Zalau.

Deruta la trecerea desfintata

Inca de la amplasarea sensului giratoriu si postarea semnului de circulatie Atentie treceri de pietoni desfintata (n.r. desi cuvantul desfiintat se scrie cu doi i), pietonii continua sa traverseze prin acel loc. Sunt unii care sovaie sa treaca peste zebra care abia se mai vede in carosabil si trec strada pe deasupra butoaielor de plastic ce alcatuiesc sensul. Prea putini sunt cei care, speriati de amenzile in trafic pentru traversarea neregulamentara, se intorc la trecerea semaforizata. Sa speram doar ca in zona nu vor avea loc accidente rutiere, care pandesc la orice pas pietonii care traverseaza fie pe la fosta trecere de pietoni fie pe interzis.

Acesta este al saptelea sens giratoriu existent in municipiu. Desi reprezentantii serviciului mentionat mai sus au afirmat ca nu au in plan infiintarea vreunui alt sens giratoriu in oras, autoritatile locale iau in calcul infiintarea unui nou sens giratoriu in zona Spitalului Judetean.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »