Senatorul Gheorghe Pop se ia la tranta cu sistemul bancar

Magazin Salajean 15 septembrie 2010 0

Senatorul Gheorghe Pop se ia la tranta cu sistemul bancar

Nemultumit cu privire la raspunsul primit din partea prim-viceguvernatorului, Florin Georgescu, care i-a raspuns la interpelarea Egalitatea de sanse/licitatiile << absconse >> bancare, senatorul PSD, Gheorghe Pop, a adresat aceeasi intrebare, cu aceeasi tematica, ministrului Justitiei, Catalin Predoiu. Tin in mod deosebit sa va supun atentiei aceeasi problematica si dumneavoastra, aspect deloc de neglijat, pe care cu siguranta il cunoasteti, insa, in momentul de fata, a devenit un fenomen.

Bancile au inceput razboiul cu datornicii. Ajunsi in imposibilitatea de a-si plati ratele, tot mai multi salajeni risca sa-si piarda locuintele. Un numar de 46 de salajeni au fost executati silit in primul trimestru al anului 2010 si se preconizeaza o crestere exponentiala, datorita situatiei in care ne aflam in acest moment. Reprezentantii bancilor declara << In prima instanta incercam sa venim in intampinarea celor care au probleme cu rambursarea creditelor, oferindu-le refinantari, reesalonari ori perioade de gratie. De cele mai multe ori, bunurile scoase la licitatie isi gasesc greu un nou proprietar >>, arata senatorul, in interpelarea facuta ieri, in sedinta de Senat. In opinia sa, gradul ridicat de indatorare si ajustarea in continuare a veniturilor nu vor permite reluarea rapida a creditarii si va pune mai multa presiune asupra restantelor, care s-au triplat.

Avand in vedere toate aceste aspecte, constatam ca avem de-a face cu un fenomen social-economic. In consecinta, ar trebui ca cineva sa se aplece si asupra acestei problematici si sa vina oarecum in ajutorul nu doar al bancilor, ci si al cetatenilor ajunsi in atare situatie. Si acestia sunt ai nostri, sunt cetateni romani si nu este corect ca societatea sa-i respinga ca pe niste paria, doar pentru faptul ca si-au facut un calcul corect per venit si au contractat credite intr-o perioada anterioara crizei, mai spune Gheorghe Pop. Acesta considera ca politica bancilor este total inadecvata acestui moment, dar si altei perioade, chiar si de avant economic, tinand seama de faptul ca bancile nu fac publice licitatiile.

Consider ca vaicareala bancilor este gratuita, deoarece ei sunt indestulati si, in situatia in care, dupa cum declara un bun lucrator de banca pe posturile de televiziune, << noi suntem multumiti chiar daca apartamentul se vinde cu 4.000 de euro, daca atat este datoria beneficiarului creditului catre noi >>. Cred ca este o bataie de joc la adresa dreptului de proprietate, iar prin lipsa de publicitate in presa locala, sau mai bine zis prin lipsa folosirii tuturor modalitatilor de publicitate in plan local este clar ca se urmareste o vanzare in detrimentul proprietarului si, in consecinta, este o licitatie cu vicii ascunse, tendentioase. Afisarea pe un site bancar nu este suficienta, cumparatori sunt si in randul celor care nu au internet, aviz egalitatii de sanse, isi incheie Gheorghe Pop interpelarea, nu inainte de a solicia ministrului Justitiei un punct de vedere vizavi de problematica expusa si, totodata, pentru a lua atitudine in asigurarea unei politici de transparenta in ceea ce privesc licitatiile << absconse >>.

Raspunsul primit din partea prim-viceguvernatorului, Florin Georgescu, la prima interpelare facuta de senatorul Gheorghe Pop este urmatorul: Corpul expertilor bancari functioneaza pe baza statutului propriu aprobat prin ordin al ministrului justitiei. Intrucat, in aprecierea noastra, statutul fiecarui corp de executori ar putea cuprinde dispozitii mai stricte decat sunt cele inscrise in Codul de procedura civila, consideram ca o solutie ar putea fi sa se solicite Ministerului Justitiei modificarea ordinelor prin care s-au aprobat statutele in cauza, in sensul vizat de domnul senator Gheorghe Pop, respectiv cresterea transparentei organizarii licitatiilor in vederea executarilor silite.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »