Şefii de instituţii, dezbrăcaţi de averi (III)

Andreea Vilcovschi 24 octombrie 2012 1
Şefii de instituţii, dezbrăcaţi de averi (III)

Magazin Sălajean continuă incursiunea în averile şefilor de instituţii publice din judeţ. În ediţia de astăzi scoatem la lumină averile altor şase directori plătiţi din banul public şi care au avut bunul-simţ să respecte legea ce îi obligă să le publice online.
Potrivit legislaţiei în vigoare, funcţionarii publici şi şefii de instituţii aveau termen până în 15 iunie să-şi actualizeze declaraţiile de avere în cazul în care au făcut noi achiziţii sau dacă au mai îndesat ceva prin conturi. Nerespectarea acestei prevederi legale, precum şi nedeclararea cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei.

Bîrsan a produs 70.000 de lei într-un an
Fostul director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj, Claudiu Bîrsan, a obţinut anul trecut din această funcţie publică aproape 70.000 de lei.
Potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2011, Claudiu Bârsan are în proprietate trei terenuri agricole, un teren intravilan şi un teren forestier, primite ca moştenire în localitatea Românaşi. În anul 2010, Bîrsan a cumpărat în Zalău un teren intravilan în suprafaţă de 750 de metri pătraţi. Are un apartament de 98 de metri pătraţi în Zalău, cumpărat în anul 2005, şi o casă de locuit în Românaşi, prin moştenire. Deţine, de asemenea, un autoturism marca Peugeout 306 din anul 2001.
Bîrsan s-a îndatorat la bănci anul trecut cu aproximativ 30.000 de euro. Mai precis, acesta a contractat un credit bancar în valoare de 21.000 de euro, scadent în 2031, şi un alt credit de 40.000 de lei, scadent în 2021. În plus, fostul director la casa de sănătate mai are pe numele său un credit bancar din anul 2010, scadent doar în anul 2035.
În privinţa veniturilor obţinute, acesta a primit anul trecut pentru activitatea de director la CJAS Sălaj venituri salariale de 69.065 lei. Pe de altă parte, Bîrsan deţine 20 de acţiuni la o societate comercială, valoarea obţinută anul trecut din acestea fiind de 200 de lei. Din altă funcţie deţinută la casa de asigurări de sănătate, Claudiu Bîrsan a încasat 5.300 de lei.

Marincaş Ligia, scurt şi la obiect
Potrivit declaraţiei de avere pentru anul trecut, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaş, deţine un apartament în Zalău, achiziţionat în anul 1998, în suprafaţă de 74 de metri pătraţi. Aceasta conduce un Citroen din anul 2005. Nu are datorii, nici conturi în bancă. Din funcţia de conducere la DSP Sălaj, Marincaş a încasat anul trecut doar 27.439 de lei, rotunjindu-şi veniturile cu peste 5.600 de lei, din funcţia de şef de lucrări şi lector la Filiala Zalău a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad.

Averile din construcţii, în lucru
Veniturile încasate de directorul Inspectoratului Judeţean în Costrucţii Sălaj, Dumitru Chiş, nu sunt actualizate. Fie şefii nu au depus declaraţii de avere, fie pagina de internet a acestor structuri este chiar în construcţii, la propriu. Ultima declaraţie de avere postată este cea aferentă anului 2010, când Dumitru Chiş a obţinut din funcţia publică de conducere drepturi salariale de 71.265 de lei. De asemenea, ca şi consilier judeţean, acesta a încasat în anul 2010, venituri de 5.879 de lei.
Are un credit bancar contractat în anul 2003 şi scadent în 2018, în valoare de 8.000 de euro. Ca şi proprietăţi, directorul IJC Sălaj are o casă de locuit în municipiu, în suprafaţă de 386 de metri pătraţi, construită în anul 2000, şi un apartament de 96 de metri pătraţi, cumpărat în 2003.
Deţine, de asemenea, un teren intravilan de 589 de metri pătraţi din anul 1995 şi unul în Valea Ierii, din judeţul Sălaj.

Două case şi-un ditamai creditul
Dorin Urs a fost remunerat pentru activitatea depusă în 2011 ca director adjunct al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Sălaj cu 44.484 lei. Potrivit declaraţiei sale de avere, are în proprietate două terenuri intravilane, de peste 2.500 metri pătraţi, la care se adaugă un teren agricol de 2.500 metri pătraţi, toate în Zalău. Adjunctul mai deţine un autoturism, o casă de 210 de metri pătraţi şi o “viluţă” de apoape 420 de metri pătraţi. Urs a menţionat în declaraţia de avere acţiuni în valoare de 12.000 de lei şi 500 de lei, precum şi o datorie de 124.000 de euro pentru un credit bancar scadent în 2033.

Averea lui Ţurcaş, nepublicată
Şeful centrului judeţean Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Virgil Ţurcaş, susţine că şi-a depus declaraţia de avere în termenul impus de legislaţia în vigoare. Cu toate acestea, ultimele declaraţii postate pe site-ul APIA datează de acum un an, semn că nimeni nu s-a sinchisit să actualizeze datele.
În declaraţia de avere pe 2010, Turcaş susţinea că a moştenit mai multe parcele de teren intravilan, însumând 4.600 de metri pătraţi, în Plesca şi Cizer, precum şi o casă de 170 de metri pătraţi în Plesca. Directorul APIA Sălaj mai avea un apartament de 90 de metri pătraţi în Zalău şi un autoturism.

Veniturile şefei de la ARR, pe jumătate secrete
Aproape 34.000 de lei a încasat din leafa obţinută la Autoritatea Rutieră Română, şefa de secţie Cornelia Silaghi, bani la care se adaugă remuneraţia – secretă, de altfel – pentru activitatea de examinator la institute de formare profesională. Şefa ARR Sălaj şi-a trecut în declaraţia de avere o colecţie de terenuri agricole – peste 9 hectare, intravilane – 3,57 hectare şi forestier – 0,60 hectare, toate moştenite, cărora li se adaugă, tot din moştenire, două case de 90 şi 100 de metri pătraţi. Avuţia îi este completată de un apartament de 80 metri pătraţi şi un autoturism. Silaghi nu are nici datorii, nici depozite bancare.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. nae 24 octombrie 2012 at 11:21 - Reply

    Se pare ca Vilcovschi se ocupa doar de persoanele cazute in dizgratie,dupa pierderea functiilor avute! Cauta-le doamna averile tuturor celor, care detin azi functii de conducere ! Va inteleg,ziarul este vizibil aservit puterii actuale !!!

Lasa un Raspuns »