Sefii de deconcentrate, decapitati dupa Paste

Magazin Salajean 27 aprilie 2009 0

Sefii de deconcentrate,  decapitati  dupa Paste

# sefii serviciilor deconcentrate au primit joi si vineri decizii de demitere, iar in urmatoarele 30 de zile intra in vigoare preavizul impus de Codul Muncii pentru functiile de conducere, interval in care se vor desfasura si concursurile pentru desemnarea noilor manageri

# termenul de desfasurare a concursurilor, stipulat in Ordonanta de Urgenta, este de 32 de zile

# functiile de conducere sunt exercitate in baza unui contract de management incheiat cu ordonatorul principal de credite, pe o perioada de maximum patru ani

# in viitoarea sedinta a Executivului se va aproba, prin Hotarare de Guvern, si modelul contractului de management pe care viitorii sefi ai serviciilor deconcentrate trebuie sa si-l asume

As da zile…

Functiile care confera calitatea de conducator al serviciilor publice deconcentrate se desfiinteaza in termen de 32 de zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta adoptate saptamana trecuta, mai precis miercuri, de Guvern, potrivit textului actului normativ. Functiile publice, functiile publice specifice, precum si posturile incadrate in regim contractual, care confera calitatea de conducator al serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale se desfiinteaza in termen de 32 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei OUG, se arata in textul actului normativ. Aceeasi prevedere se aplica si pentru adjunctii conducatorilor serviciilor deconcentrate.

La expirarea termenului de 32 de zile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale vor fi conduse de un director coordonator, ajutat de unul sau mai multi adjuncti. Acestia sunt numiti prin act administrativ al ordonatorului principal de credite in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea caruia functioneaza serviciul.

Prefectura se implica in evaluarea managerilor

Cum era de asteptat, una dintre regulile prevazute pentru ocuparea functiilor din deconcentrate este legata de faptul potrivit caruia persoana respectiva nu trebuie sa fi desfasurat activitati de politie politica. Mai mult, persoana in cauza trebuie sa indeplineasca si alte criterii specifice stabilite de ordonatorul principal de credite. In termen de maximum 32 de zile de la intrarea in vigoare a OUG, ordonatorii principali de credite trebuie sa organizeze testul de evaluare a cunostintelor si aptitudinilor manageriale, pe baza proiectelor de management. Evaluarea candidatilor se va face de comisii formate din specialisti in domeniul respectiv. Din comisii va face parte si cate un reprezentant al Prefecturii.

Actul normativ precizeaza ca functiile de conducere sunt exercitate in baza unui contract de management incheiat cu ordonatorul principal de credite, pe o perioada de maximum patru ani. Contractul – care este asimilat contractului individual de munca – prevede, printre altele, obiectivele si indicatorii specifici de performanta.

Remuneratia va fi stabilita prin contractul de management, la nivelul maxim al salariului pentru functia de consilier gradul 1 A din cadrul ministerelor, la care se adauga toate drepturile prevazute de lege pentru functiile de conducere. Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei OUG, functionarilor publici si personalului incadrat in regim contractual care ocupa posturi din cele prevazute la al.1 (conducatori ai serviciilor deconcentrate – n.r.) li se vor aplica dispozitiile legale cu privire la incetarea raporturilor de serviciu, respectiv a raporturilor de munca, prevazute de Legea privind statutul functionarilor publici, respectiv de Codul Muncii, se arata in OUG.

Institutiile vizate

Lista serviciilor deconcentrate, vizate de actul normativ, este destul de generoasa. Pe ea se afla Directia de Sanatate Publica, Casa de Asigurari de Sanatate, Directia pentru Cultura, Oficiul pentru Protectia Comsumatorului, precum si oficiile teritoriale pentru IMM-uri si cooperatie. Urmeaza serviciile care tin de Ministerul Muncii: directiile de munca si protectie sociala, organismele intermediare regionale pentru POS Resurse Umane, inspectoratele de munca, casele de pensii, agentiile pentru ocuparea fortei de munca, inspectoratele sociale regionale si compartimentele judetene de inspectie sociala, agentiile de prestatii sociale.

In subordinea Ministerului Agriculturii sunt directiile judetene pentru agricultura si dezvoltare rurala, inspectoratele teritoriale pentru calitatea semintelor si a materialului saditor, inspectoratele teritoriale de regim silvic si de vanatoare, centrele judetene de plati si interventie pentru agricultura, oficiile judetene de consultanta agricola si cele pentru ameliorare si reproductie in zootehnie, oficiile de plati pentru dezvoltare rurala si pescuit, oficiile de studii pedologice si agrochimice judetene si directiile silvice judetene.

Ministerul Mediului raspunde de agentiile regionale si judetene de protectie a mediului, comisariatele regionale si judetene ale Garzii de Mediu, organismele intermediare regionale pentru POS Mediu si de directiile de ape regionale si judetene ale Autoritatii Apele Romane.

Ministerul Tineretului si Sportului are in subordine directiile judetene pentru sport, directiile judetene pentru tineret, complexurile sportive nationale si municipale, cluburile sportive municipale si orasenesti, casele de cultura, iar Ministerul Finantelor – directiile generale ale finantelor publice judetene, directiile regionale si judetene pentru accize si operatiuni, sectiile judetene ale Garzii Financiare.

Ministerul Economiei are in subordine filialele teritoriale ale Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei, Ministerul Educatiei – inspectoratele scolare judetene, iar Secretariatul General al Guvernului – directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, directiile de statistica regionale si judetene, unitatile teritoriale ale ANRM si inspectoratele teritoriale si regionale de stat in constructii.

Invatamantul, schimbat de Minister

Cat ii priveste pe inspectorii scolari, actul normativ stipuleaza ca inspectorul scolar general, adjunctul acestuia si directorul Casei Corpului Didactic vor fi numiti prin ordin al ministrului Educatiei. Inspectorul scolar general si directorul Casei Corpului Didactic incheie cu ministrul Educatiei un contract de management educational de maximum patru ani, care cuprinde directiile si obiectivele din strategia pe educatie, in concordanta cu obiectivele din Programul de guvernare, se arata in OUG. Mai mult de atat, contractele de management educational aflate in derulare vor inceta intr-un termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a OUG, adoptate miercuri de Guvern.

Luni de asteptari

In urma cu trei luni, un comunicat de presa semnat de presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc, si presedintele PDL Salaj, Lucian Bode, evidentia modul in care au fost impartite deconcentratele salajene intre cele doua filiale ale partidelor aflate la guvernare: Potrivit protocolului de constituire a coalitiei pentru asigurarea guvernarii la nivelul judetului Salaj, reprezentantii formatiunilor politice PSD+PC si PDL, in conformitate cu algoritmul stabilit la nivel national, comisiile mandatate de cele doua partide au stabilit ca vor face nominalizari pentru conducerea serviciilor deconcentrate ale ministerelor dupa cum urmeaza:

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »