Sedinta cu scantei la Consiliul Judetean

Magazin Salajean 1 august 2011 0

Sedinta cu scantei la Consiliul Judetean

Consilierii judeteni s-au dovedit „uituci”, vineri, cand au programat sedinta ordinara aferenta lunii iulie exact la aceeasi ora la care era prevazuta inceperea festivitatilor ocazionate de Ziua Imnului. Ca sa impace si capra, si varza, alesii salajeni au lasat sedinta si s-au grabit sa ia parte la manifestarile din Piata 1 Decembrie 1918 si abia dupa o jumatate de ora si-au reluat locurile in sala de sedinte.

Pe ordinea de zi s-au aflat 16 proiecte, cel din urma dovedindu-se si cel mai „cu scantei”, discutiile in jurul lui durand mai bine de 30 de minute. Proiectul cu pricina obliga Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, conform unei sentinte a Judecatoriei Zalau, la intocmirea documentatiei pentru transformarea a 116 posturi de asistenti medicali cu studii medii in posturi de asistenti medicali cu studii superioare, incepand cu 1 decembrie 2009, si sa elaboreze bugetul necesar cresterii salariale cu 20 de procente in toate cele 116 cazuri, Consiliul Judetean (CJ) fiind obligat sa aprobe noile state de functii si bugetul intocmit de spital.

Presedintele CJ Salaj, Tiberiu Marc, a declarat ca fata de decizia instantei s-a facut recurs, acesta urmand sa fie judecat in 6 octombrie de Tribunalul Salaj. Discutiile intre consilieri au pornit de la faptul ca majorarile salariale trebuie platite retroactiv, incepand cu 1 decembrie 2009, cand Spitalul Judetean nu se afla in administrarea CJ. In plus, consilierul Viorel Ratiu a subliniat ca, in prezent, nu sunt fonduri pentru majorarile salariale respective, lucru sustinut si de vicepresedintele CJ, Csoka Tiberiu. Potrivit acestuia din urma, Spitalul Judetean nu are incheiat contractul de prestari servicii cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Salaj si, mai mult, nu sunt fonduri pentru functionarea unitatii medicale in decembrie, astfel ca nu poate nicidecum fi vorba de punerea in plata asa cum prevede sentinta Judecatoriei Zalau. „In plus, s-a facut recurs, asa ca totul poate fi intors. Eu zic sa aprobam proiectul si sa recunoastem transformarea posturilor in unele cu studii superioare, dar cu mentiunea ca punerea in plata se va face doar cu incepere de la 1 ianuarie 2012, cand vom avea inclusiv buget pentru spital”, a declarat Csoka Tiberiu.

Prezenta la sedinta, Rodica Muresan, presedintele Colegiului Asistentilor Medicali Salaj, a dat vina pentru intreaga situatie pe Directia de Sanatate Publica Salaj, care ar fi complicat lucrurile si nu ar fi acceptat transformarea posturilor fara „atata tam tam”. Muresan a sustinut ca in alte judete, situatia a fost rezolvata mult mai usor, fara a se ajunge la discutii si amanari, asa cum s-a intamplat in Salaj.

In final, proiectul a fost aprobat de alesii judetului in forma propusa de vicepresedintele CJ, adica – in cazul in care instanta va respinge recursul – decizia va intra in vigoare abia din prima zi a anului viitor.

In acelasi cadru, consilierii au mai dat unda verde unor proiecte de hotarare privind reorganizarea unor Complexe Comunitare din Simleu Silvaniei, Jibou si Zalau in Centre Sociale Multifunctionale.

Comunele ignora marginile drumurilor

De asemenea, consilierii au aprobat un proiect de hotarare privind aprobarea acordului de asociere intre judet si 30 de comune pentru realizarea unor lucrari de toaletizare a drumurilor judetene. La acest punct, consilierul Alexandru Serban a declarat ca anul trecut numarul comunelor care au incheiat respectivul acord a fost mai mare, in 2011 rezultand o serie de drumuri care – neingrijite de primarii, revin CJ. Conducerea CJ a explicat ca, desi s-a solicitat comunelor care dispun de utilaje sa se ingrijeasca si de drumurile ramase pe dinafara, acestea au refuzat pertextand ca sumele primite in acest sens sunt prea mici. Cum nici asistatii pe Legea 416/2001 nu sunt pusi de primari sa taie iarba de pe marginea drumurilor, Consiliul Judetean s-a vazut in situatia de a se ocupa de acest aspect in regie proprie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »