Seceta afecteaza grav agricultura Salajului

Magazin Salajean 27 septembrie 2011 0

Seceta afecteaza grav agricultura Salajului

Lipsa precipitatiilor din aceasta perioada intarzie insamantarile culturilor de toamna din Salaj. Daca pentru recolta din vara cultivatorii din judet nu au avut motive de nemultumire, seceta ridica acum multe semne de intrebare pentru agricultorii salajeni.

In prima parte a lunii septembrie, in Salaj kilogramul de grau se vindea cu 0,9-1,1 lei, cel de orz cu 09-1,1 lei, iar kilogramul de porumb cu 1-1,3 lei. Aceste preturi ne situau, paradoxal, peste cele din piata din Harghita si sub cele din judetul Cluj. La mijlocul acestei luni, graul de panificatie din pietele cele mai reprezentative din Romania avea pretul cel mai scazut si se vindea cu 747,63 de lei tona in Banat, 742,92 de lei tona in Muntenia si 731,07 de lei tona in Oltenia. Aceste valori sunt aproape cu 40 la suta mai mici fata de cele din perioada februarie-aprilie, cand s-au inregistrat cele mai ridicate valori de achizitie, respectiv, pentru o tona de grau panificabil se platea 1.216 lei in Banat, 1.143 in Muntenia si 1.124 de lei in Oltenia.

Salajul, asa cum aprecia directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, Ioan Bujita, nu a inregistrat excedent de grau, ceea ce explica valorile la care s-au vandut cerealele anul acesta pe piata. Productia medie in judet a fost de 2.600 de kilograme boabe la hectar. Agricultorii salajeni au semanat grau pe o suprafata de 5.075 de hectare, iar orz pe 297 de hectare, acesta inregistrand o productie medie de 2.700 de kilograme la hectar.

Chiar daca cererea din aceasta perioada este mare, datorita numarului ridicat de crescatori de animale, graul nu se va scumpi si nu va depasi 0,8 lei pentru un kilogram; insa anul viitor, in perioada ianuarie-martie ne putem astepta la cresteri de preturi de 1-1,3 lei pentru un kilogram de grau, a apreciat Ioan Bujita.

Directorul DADR Salaj nu crede ca culturile de cereale de anul viitor vor fi compromise din cauza secetei din aceasta toamna.

Influenta secetei nu se simte inca, deoarece porumbul nu a fost recoltat deocamdata. La aceasta data se poate spune cu certitudine ca recolta de porumb a avut de suferit intr-o oarecare masura, maxim 10 la suta, in ce priveste bobul. Ma refer la faptul ca acesta a atins perioada de maturitate prin coacere dar nu a fost suficient hidratat. Dupa recoltare si dupa ce terenul va fi arat, se poate trece la insamantarile culturilor de toamna. La nivelul Salajului, in momentul de fata nu s-a arat mai mult de 200-300 de hectare, pamantul fiind uscat. Graul de toamna nu s-a insamantat pe niciun hectar, dar acest lucru inca nu reprezinta un semnal de alarma. Nu suntem inca in intarziere. Se va insamanta dupa ce se elibereaza terenurile de culturile de porumb, care au pastrat un anumit grad de umiditate in sol, a sustinut directorul DADR Salaj.

In prezent, in Salaj sunt cultivate 22.900 de hectare cu porumb, suprafata suficienta pentru grau. Dupa ce aceasta suprafata va fi eliberata, graul si orzul de toamna pot fi insamantate. Specialistii din agricultura salajeana estimeaza ca seceta poate intarzia insamantarile cerealelor cu cel mult o luna fata de termenele teoretice ale campaniei de toamna.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »