Se taie din banii copiilor

Magazin Salajean 28 mai 2010 0

Se taie din banii copiilorDesi indemnizatia pentru cresterea copilului va avea aceeasi modalitate de calcul la fel ca si in prezent, si anume 85 la suta din media salariilor pe ultimele 12 luni, la suma rezultata se va aplica o reducere de 15 la suta. Astfel, indemnizatia maximala pentru mame devine 3.400 de lei, in timp ce plafonul minim ramane la 600 de lei.

Consilierul pe probleme economice al premierului, Andreea Paul-Vass, a explicat modalitatea de reducere a indemnizatiei pentru cresterea copilului, pe baza proiectului cu masuri de austeritate pregatit de Guvern. Vass a aratat ca indemnizatia va fi calculata la fel ca pana acum, si anume 85 la suta din media salariilor pe ultimele 12 luni. Totodata, se va pastra valoarea maxima a indemnizatiei la 4.000 de lei, precum plafonul minim la valoarea de 600 de lei. Insa asupra acestor sume se va aplica reducerea cu 15 la suta. Se reduc inclusiv indemnizatiile plafonate la 4.000 de lei. Indemnizatia maximala pentru mame devine astfel 3.400 de lei. In cazul in care dupa aplicarea reducerii suma rezultata este sub valoarea minima, atunci se acorda indemnizatia de 600 de lei, a spus consilierul premierului. La indemnizatia pentru cresterea copilului se adauga alocatia copilului de 200 de lei, care ramane nemodificata pentru primii doi ani ai copilului, si de 42 de lei ulterior. Astfel, in primii doi ani de viata a noului nascut, o mama cu carte de munca are un nivel al veniturilor minimale pentru cresterea copilului si pentru copil de 800 de lei.

Perioada pentru care se acorda indemnizatia de crestere a copilului a ramas insa nemodificata la doi ani. Proiectul pentru care Guvernul isi angajeaza raspunderea are aplicabilitate pana la sfarsitul anului curent. Liderii Coalitiei au decis, miercuri, ca indemnizatia de crestere a copilului sa fie diminuata cu 15 la suta, reducere care va fi efectuata printr-un proiect de lege pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea in Parlament.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »