Se renunta la cartile de munca

Magazin Salajean 8 decembrie 2010 0

Se renunta la cartile de munca

Inspectoratele Teritoriale de Munca nu vor mai presta servicii angajatorilor de anul viitor. Dupa cum a informat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Daniela Biris inspector sef al ITM, se vor mai prelua actele de angajare inclusiv pe luna decembrie, dupa care contractele individuale se vor intocmi la firma care angajeaza. ITM-ul va avea obligatia de a inchide carnetele de munca, apoi le va preda angajatorilor, si ulterior, acestea vor ajunge in posesia angajatilor.

Aceasta schimbare vine dupa mai multe incercari ale guvernantilor de a desfiinta cartile de munca: din 2003, prin Codul Muncii; din 2006 prin Legea 543; din 2008, prin OUG 55. Actualele prevederi stipuleaza ca de la data de 1 ianuarie 2011 inceteaza existenta cartilor de munca. Angajatorii care pastreaza si completeaza carnete de munca le vor elibera titularilor in mod esalonat, pana la data de 30 iunie 2011, pe baza de proces verbal individual de predare-primire.

Totodata, ITM va preda angajatorilor pentru care au prestat serviciile de pastrare si completare a carnetelor de munca, pe baza de proces verbal, toate carnetele de munca detinute, pana la finele lunii iunie a anului viitor. Dupa data abrogarii Decretului nr.92/1976 privind carnetul de munca, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, in baza inscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca.

Contractele colective de munca, preluate la ITM

In urma aplicarii Hotararii de Guvern nr.662/07.07.2010, ITM Salaj a preluat de la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale Salaj 256 de contracte colective de munca si acte aditionale, pentru perioada 2005-2009. Potrivit inspectorului sef al ITM Salaj, de la inceputul anului 2010 si pana in prezent s-au inregistrat 53 de contracte (active) colective de munca si acte aditionale, din care 28 de contracte colective de la societati comerciale, 23 de acte aditionale la contractele colective inregistrate anterior si doua contracte de la entitati bugetare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »