Se poarta cauciucurile de iarna, obligatoriu

Magazin Salajean 11 octombrie 2011 0

Se poarta cauciucurile de iarna, obligatoriu

Temperaturile foarte scazute din ultimele zile, cu atat mai mult cele inregistrate in zonele inalte, ar trebui sa-i puna pe ganduri pe conducatorii auto. Mai sunt doar 20 de zile pana la inceperea sezonului rece, mai precis pana la termenul stabilit de ordonanta ce prevede obligativitatea dotarii autovehiculelor cu anvelope de iarna corespunzatoare. Neglijarea acestui aspect le-ar putea aduce amenzi de pana la 4.000 de lei.

Potrivit reprezentantilor Autoritatii Romane Rutiere, nu toate anvelopele all-season sunt acceptate de autoritati pentru sezonul de iarna. Daca cauciucul nu are insemnele prevazute de lege, soferul risca sa primeasca amenda intre 2.500 si 4.000 de lei. Aceste sanctiuni sunt prevazute doar in cazul in care soferii sunt prinsi nepregatiti in trafic pe portiunile de drum acoperite cu zapada, gheata si polei. In cazul in care provoaca anumite blocaje in trafic, toate costurile de deblocare, deszapezire, de ridicarea autoturismelor si alte operatiuni pentru decongestionarea traficului vor fi suportate de catre conducatorul auto.

Anvelopele sunt definite din punct de vedere tehnic de regulamentele Comisiei Europene. Sunt acceptate pentru sezonul de iarna anvelopele care contin urmatoarele semne: initialele M si S, care vin de la mud si snow, un fulg de nea sau o cresta de munte. De asemenea, adancimea canalului trebuie sa fie neaparat de cinci milimetri. In privinta lanturilor antiderapante, este permisa utilizarea acestora, insa numai pe drumurile acoperite de zapada. Pe alte suprafete, folosirea lanturilor se lasa cu sanctiuni pentru deteriorarea carosabilului.

Ordonanta care prevede obligativitatea dotarii autovehiculelor cu anvelope de iarna are in vedere exclusiv siguranta circulatiei rutiere. In regulamentul documentului sunt anexate toate caracteristicile tehnice pe care producatorii, importatorii si dealerii le cunosc. Romanii sunt obligati sa isi echipeze masinile cu cauciucuri de iarna incepand cu data de 1 noiembrie si pana la 1 martie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »