Se mai primesc cereri de la fermierii din zonele defavorizate

Magazin Salajean 25 ianuarie 2011 0

Se mai primesc cereri de la fermierii din zonele defavorizate

Termenul de depunere a cererilor pentru subventiile destinate cres-catorilor de vaci din zonele defavorizate a fost prelungit de la 21 ianuarie, la 15 februarie 2011. Potrivit informatiilor furnizate de Ioan Tarau, sef serviciu in cadrul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Salaj, a fost decalata data de preluare a solicitarilor de ajutor financiar din cauza marii afluente de solicitari de ajutor financiar de la producatorii agricoli, inregistrate la unitatile APIA din tara. La nivelul judetului Salaj, s-au primit, pana acum, 111 cereri de subventii din comunele Cristolt si Zalha, singurele comune din judet definite ca zone montane defavorizate.

Pana la aceasta data, au fost organizate trei serii de primire a cererilor. In prima etapa au fost aprobate solicitari de la persoanele fizice autorizate, iar ulterior, deoarece au mai ramas fonduri, termenul s-a prelungit si s-a decis alocarea de fonduri si pentru persoanele fizice.

Prin Hotararea de Guvern, HG 577/2010, privind schema de ajutor specific acordat producatorilor de lapte de vaca din zonele defavorizate, valoarea maxima a ajutorului financiar total, acordata Romaniei de Uniunea Europeana, este de 22,447 milioane de euro. Beneficiarii schemei de ajutor financiar din fonduri europene pot primi pana la 250 de euro pe cap de vaca. Acesti bani suplimenteaza sumele repartizate de la bugetul de stat pentru crescatorii de vaci din zonele defavorizate prin care se aloca cate 441 de lei pentru fiecare vaca.

Pentru a beneficia de fondurile aprobate prin HG 577/2010, fermierii trebuie sa detina un efectiv cuprins intre doua si 15 vaci de lapte, inclusiv, pe exploatatie, la termenul limita de depunere al cererilor. Agricultorii cu un efectiv mai mare de 15 capete de vaci de lapte pe exploatatie primesc ajutorul specific calculat la nivelul a maxim 15 vaci. Producatorii trebuie sa fie inregistrati in sistemul de administrare al cotelor de lapte a Serviciului de Administrare a Cotelor de Lapte din cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu cota de lapte pentru livrari sau vanzari directe. Efectivul de vaci de lapte din exploatatie pentru care se solicita ajutorul specific trebuie sa fie inscris in Registrul National al Exploatatiilor si trebuie sa fie mentinut in exploatatie pe perioada derularii schemei de sprijin.

Ioan Tarau a mai mentionat ca fermierii vor primi banii, in cont, pana la data de 30 iunie 2011, dupa ce in prealabil, pana pe 15 aprilie 2011, APIA Salaj analizeaza si aproba solicitarile si face verificarile in teren.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »