Se inteteste paza spitalelor

Magazin Salajean 3 septembrie 2007 0

Se inteteste paza spitalelor

Spitalele vor fi mai bine pazite chiar decat obiectivele strategice. Potrivit unui proiect de ordin elaborat de ministrul sanatatii, unitatile sanitare publice cu paturi vor fi nevoite sa-si infiinteze un sistem de paza al carui plan trebuie avizat de politie

In planul de paza vor intra instalatii si mijloace tehnice de paza si alarmare, consemnul posturilor, reguli de acces si circulatie in interiorul obiectivului pazit, precum si spatii cu grad ridicat de securitate. Accesul salariatilor spitalului va fi permis doar pe la punctele de control-acces, pe baza ecusonului sau a cardului de acces. Persoanele din afara unitatii sanitare nu vor putea patrunde in incinta decat daca reprezinta cazuri de urgenti medico-chirurgicali. Pacientii care au bilet de internare nu vor putea intra in spital decat in intervalul orar 8.00 – 15.00, iar vizitatorii nu vor avea acces decat incepand cu ora 15.00 pana la ora 17.00. Cei care vin sa-si vada rudele internate se vor inscrie intr-un registru special al vizitatorilor, iar grupurile nu pot depasi numarul de trei persoane. Parasirea spitalului de catre bolnavii cu afectiuni psihice aflati in tratament este interzisa, se arata in proiectul de act normativ.

Totodata, persoanele care insotesc copiii minori vor fi legitimate la iesirea din spital, fiind obligate sa dovedeasca gradul de rudenie si motivul parasirii spitalului de catre copil.

In ceea ce priveste prezenta presei in unitatile spitalicesti, jurnalistii vor avea acces doar pe baza legitimatiei de acreditare in specialitate si numai cu acordul managerului spitalului. In functie de bugetul de care dispune, spitalul se poate dota cu sisteme tehnice de supraveghere si sisteme automate de inchidere-deschidere.

Masuri anti-tero

Planul de paza atasat la proiectul ordinului ministrului sanatatii prevede si existenta armamentului si a cainilor de paza in dotarea serviciilor de protectie a spitalelor. Paznicii sunt obligati sa pastreze secretul de stat si cel de serviciu si sa faca uz de arma numai in cazurile si conditiile prevazute de lege. In cazul unei actiuni armate cu sau fara luare de ostatici, cu atac direct sau indirect prin intermediul dispozitivelor explozive plasate in obiectiv, conducerea actiunii de contracarare revine unei celule de criza. Din aceasta vor face parte managerul spitalului, directorul societatii de paza, responsabilul cu apararea civila, inclusiv PSI si reprezentantul politiei locale, se precizeaza in planul de paza.

De asemenea, planul prevede instructiuni pentru agentii de paza in cazul unui atac armat. Astfel, acestia trebuie sa initieze un prim contact cu atacatorii si sa actioneze cu calm pentru determinarea acestora sa renunte la operatiune. Daca se accepta negocieri, trebuie incercata rezolvarea formala a cererilor atacatorilor. In cazul in care sunt luati ostatici, agentii de paza trebuie sa evite masurile care sa provoace atacatorii la acte de violenta.

Ostaticilor li se recomanda sa se supuna tuturor solicitarilor, fara a intra in panica sau a se manifesta violent, sa-si concentreze efortul pentru a se proteja pana la interventia fortelor specializate, se specifica in planul de paza.

Pana la ora redactarii materialului nu am reusit sa luam legatura cu managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Ioan Muresan. Vom reveni cu informatii cu privire la acest subiect in numerele viitoare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »