Se inmultesc cazurile de viroza respiratorie

Magazin Salajean 18 octombrie 2007 0

Se inmultesc cazurile de viroza respiratorie

Numarul cazurilor de viroza respiratorie si pneumonie creste de la o saptamana la alta

Directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, dr. Dana Pop, a declarat in cadrul conferintei de presa de ieri ca, in perioada 8-14 octombrie 2007, 433 de persoane au fost diagnosticate cu viroza respiratorie, fata de 334 cazuri cate au fost inregistrate in saptamana precedenta. Numarul cazurilor de viroza respiratorie a cunocut o crestere cu 29,64 la suta, fata de saptamana precedenta, mai precis, de la 334 de cazuri, la 433, a afirmat dr. Pop.

Si numarul cazurilor de pneumonie acuta bacteriana a crescut simtitor, astfel ca, in doar o saptamana, a crescut de la 119 la 178. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, numarul virozelor respiratorii a crescut de la 379, la 433.

Cat priveste incidenta cazurilor de viroze respiratorii pe grupe de varsta, cel mai mult afectati au fost persoanele cu varste intre 15-44 de ani (150 de cazuri), din care doua au necesitat spitalizare. Alte 143 de cazuri au fost inregistrate la grupa de varsta 5-14, cazuri din care doua persoane au necesitat internare. Nici micutii cu varste cuprinse intre 0-4 ani nu au fost ocoliti de acest diagnostic, astfel ca, din cele 112 cazuri, doua au necesitat spitalizare.Cele mai putine cazuri de viroza respiratorie au fost inregistrate la grupele de varsta 45-64 de ani si la persoanele peste 65 de ani, in total 28.

In ceea ce priveste cazurile de pneumonie, cele mai multe s-au inregistrat la grupa de varsta 15-44 de ani, respectiv 56, din care 3 spitalizari. Cele mai multe cazuri care au avut nevoie de spitalizare au fost inregistrate la grupa de varsta 0-4 ani, respectiv 13. In total, in perioada 8-14 octombrie, 25 de persoane au necesitat spitalizare, fiind diagnosticati cu pneumonie acuta bacteriena.

Triajul epidemiologic, la final

Al doilea subiect dezbatut in cadrul conferintei de presa de ieri a vizat triajul epidemiologic, desfasurat la inceputul anului scolar in cele 528 unitati de invatamant din Salaj.

Directorul ASP Salaj a specificat ca in urma triajului au fost depistate 803 cazuri de angine, scabia, pediculoza (paduchi) si micoze. Din totalul de 42.213 copii inscrisi in scoli, au fost examinati 40.192.

Peste 566 de scolari si prescolari au fost diagnosticati cu angine, din care 122 la gradinite, 315 in scoli, 118 in licee si 11 in scolile de arte si meserii.

Aproape 200 de elevi au fost diagnosticati cu pediculoza (paduchi), mai precis 189, din care 20 in gradinite, 166 in scoli si trei in licee. In urma actiunii de recontrol s-a constatat ca din cele 189 de cazuri de pediculoza au mai ramas sub tratament 21 de copii din mediul rural, din care trei in gradinite si 18 in scoli. Ca exemple sunt: Dersida, Ip, Creaca, Somes Odorhei, Ileanda, Marca, Sarmasag si Criseni, a adaugat dr. Pop.

Alti 27 de elevi au fost diagnosticati cu scabie si micoze.

11.000 doze de vaccin antigripal vor lua calea Salajului

In urma finalizarii actiunii de catagrafiere a populatiei, ASP Salaj a transmis catre Ministerul Sanatatii Publice, necesarul de doze de vaccin antigripal, respectiv 40.800, din care 2.099 pentru copii si 38.701 pentru adulti, a spus directorul adjunct al ASP Salaj, dr. Sanda Stanca.

Prima transa, de 11.000 de doze de vaccin, va ajunge in Salaj pana la finele acestei saptamani. Toti medicii de familie, personalul medical din institutiile de ocrotire si populatia din judet vor fi informati in legatura cu derularea acestei campanii, tocmai pentru desfasurarea in bune conditii. Totodata, medicii de familie vor fi atentionati privind notificarea si raportarea efectelor adverse postvaccinale. Grupele populationale cu risc au fost stabilite pe baza recomandarilor OMS si sunt reprezentate de doua mari categorii: primii sunt persoanele cu risc mare de complicatii datorate gripei iar a doua grupa persoanele care, prin natura lor, pot transmite gripa.Data la care va trebui finalizata campania este 31 decembrie, cu posibile prelungiri al perioadei de vaccinare pana in luna februarie 2008.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »