Se deschide sezonul “Porolissum”

Magazin Salajean 20 mai 2011 0

Se deschide sezonul “Porolissum”

Promovarea informaţiilor legate de Castrul Roman de la Porolissum, valorificarea resursei istorice şi dezvoltarea turistică a zonei de la Moigrad reprezintă unul dintre obiectivele Consiliului Judeţean Sălaj. În paralel cu campania de prezentare a castrului, se derulează proiecte pentru modernizarea infrastructurii (drumuri şi aducţiuni de apă) şi pentru implementarea proiectului Circuitul Castrelor Romane.

Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă că din aceste zile se deschide sezonul Porolissum. Activităţile din 2011 de la castru vor fi organizate pe mai multe secţiuni şi vor fi destinate unui număr mai mare de categorii de public. Startul manifestărilor se va da în 3 iunie, când se vor desfăşura patru tipuri de concursuri: de cros, ciclism, drumeţie şi de cunoştinţe de istorie, la care pot participa elevi de gimnaziu şi de liceu, tineri şi adulţi (individual sau în echipaje).

Competiţia pentru alergători, Porolissum country cros, se va desfăşura în interiorul Complexului Arheologic Porolissum, pe 1.500, 2.000 şi 3.000 de metri, în timp ce cicliştii (în cadrul concursului Porolissum Limes Mountain Bike) se vor întrece pe un traseu de 6,5 kilometri de pe Muntele Meseş până la complexul arheologic, echipajele fiind formate din maxim cinci membri şi un însoţitor. În cadrul concursului intitulat Porolissum Limes drumeţie va fi parcurs pe jos traseul turistic Limes (de pe Meseş la Castru), de către echipaje compuse din maxim trei membri şi un însoţitor. Cei care vor dori să-şi testeze cunoştinţele de istorie se vor înscrie la conscursul de istorie locală Porolissum Edu.

Manifestările vor beneficia de susţinerea Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, Şcoala Gimnazială Corneliu Coposu, Handbal Club Zalău (grupele de junioare), Consiliul Judeţean al Elevilor.

Dintre activităţile acestui sezon, care vor fi susţinute de CJ, au fost menţionate: Porolissum Festival (care va prelua manifestarea Ecouri Meseşene), Satul sălăjean, şi probabil Festivalul de Film de la Cluj pe care oficialii judeţului doresc să-l transfere în Sălaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »