Se apropie data limita pentru inscrieri la YPS

Magazin Salajean 12 februarie 2009 0

Se apropie data limita pentru inscrieri la YPS Proiectul Tinerilor Profesionisti a fost prezentat ieri in cadrul unei sedinte la sediul Institutiei Prefectului Judetului Salaj. La intrunire au participat reprezentanti ai unor institutii publice din judet, si anume, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean, Directiei de Sanatate Publica, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum, Inspectoratului Scolar Judetean etc., dar si tineri dornici sa afle mai multe informatii despre program. Proiectul Tinerilor Profesionisti (Young Professionals Scheme – YPS) a fost prezentat de doi expertii din cadrul Unitatii Centrale pentru Reforma Administratiei Publice (UCRAP), Luiza Miniosu si Dragos Pop. Proiectul Tinerilor Profesionisti urmareste atingerea obiectivelor sale prin crearea unui corp de profesionisti in cadrul functiei publice. YPS reprezinta o initiativa importanta, finantata de catre Uniunea Europeana cu 15,5 milioane de euro in cadrul programului Phare, in vederea accelerarii ritmului de modernizare a functiei publice din Romania. Proiectul pregateste un nucleu de lideri ai unei noi generatii in cadrul functiei publice, care sa fie neutri din punct de vedere politic si formati profesional in spiritul valorilor si principiilor moderne ale managementului sectorului public in Uniunea Europeana, a afirmat Luiza Miniosu.

Daca pentru primele trei cicluri ale programului se puteau inscrie doar functionarii publici si tinerii absolventi din afara functiei publice, pentru cel de-al patrulea ciclu pot aplica pentru inscriere toti angajatii din sectorul public. Proiectul Tinerilor Profesionisti are doua componente, Bursieri si Stagiari, si se adreseaza tuturor cetatenilor romani care indeplinesc criteriile de eligibilitate: varsta de maxim 35 ani la data de 25 mai 2009, absolvent de studii superioare cu diploma de licenta, cunoasterea limbii engleze sau franceze. Cei care vor urma programul YPS vor beneficia de instruire in domeniul dezvoltarii managementului profesionist, bazata pe metode moderne de instruire intalnite curent in administratiile celor 15 vechi state membre ale Uniunii Europene. De altfel, vor obtine experienta de activitate sistematica in administratia publica din Romania, creata pe baza rotatiei in majoritatea institutiilor publice si legata de programul de instruire. In plus, vor beneficia si de experienta personala directa in cele 15 vechi state membre ale Uniunii Europene, fie prin perioade de stagiu in administratia publica, fie in calitate de studenti ai programelor de formare post-universitare in centre de excelenta. Absolventii programului YPS vor fi repartizati in pozitii de management in cadrul administratiei publice, unde vor trebui sa lucreze ca functionari publici pentru o perioada de cel putin 5 ani.

Obiectivul central al proiectului este sa creeze sisteme de recrutare si selectie, de instruire, evaluare si plasare pe posturi, care sa fie adecvate unui model rapid de dezvoltare accelerata a nivelelor superioare din cadrul functiei publice. Desi proiectul are o importanta componenta de instruire, el vizeaza in primul rand conceperea unor sisteme si proceduri de dezvoltare a carierei care sa poata fi adoptate si adaptate de catre Guvernul Romaniei in viitor, si dupa perioada de finantare UE prin Phare. Cel de al patrulea ciclu va fi ultimul finantat prin instrumentul de finantare Phare. Inscrierile pentru urmarea cursurilor de formare, pentru o cariera in domeniul administratiei publice, se pot face pana la data de 27 februarie 2009. Formularele de inscriere se gasesc site-ul www.yps.ro.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »