Screening oftalmologic pentru preşcolarii din Zalău

Magazin Salajean 23 iunie 2011 0

Screening oftalmologic pentru preşcolarii din Zalău

Membrii Clubului Lions Porolissum au pus în practică, la nivelul municipiului Zalău, un proiect pentru depistarea afecţiunilor vizuale la preşcolari, acţiune la care au subscris, ca parteneri, Raiffeisen Bank şi Cabinetul medicului oftalmolog Alexandru Dimitriu.

Acţiunea s-a desfăşurat, din a doua parte a lunii mai, în toate cele 13 grădiniţe din oraş, inclusiv la cele din Ortelec şi Stâna. Au fost examinaţi oftalmologic 409 grădinari din grupele pregătitoare (având între 6 şi 7 ani), ai căror părinţi au răspuns pozitiv la acţiunea Clubului Lions, deşi, iniţial, proiectul s-a adresat unui număr de 566 de copii.

Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog, cel care a asigurat în cadrul proiectului partea de asistenţă medicală, a explicat că deficienţele vizuale trebuie depistate la vârste fragede pentru a nu afecta cariera şi viitorul tinerilor. Referinţele medicale spun că aproximativ 25 la sută dintre copiii preşcolari necesită ochelari pentru o problemă care este rezolvabilă. Este vorba de profilaxia ochiului leneş, patologie care devine incurabilă după 7 ani. Prin acţiunea de screening derulată în Zalău dăm şansa copiilor care au acest simptom să aibă posibilitatea utilizării ochelarilor şi a tratamentului adecvat, a arătat partenerul din proiect al Lions Club Porolissum.

75 la sută din copii nu au mai fost examinaţi

Din totalul copiilor examinaţi, 122 (27 la sută) au deficienţe vizuale, inclusiv cu strabism, ceea ce, aşa cum explica Alexandru Dimitriu, duce la instalarea afecţiunii de ochi leneş, ceea ce, ulterior, poate deveni un handicap pe viaţă. Probleme au fost identificate la 24 de copii, din care doar 17 au avut nevoie concretă de ochelari, produse medicale şi tratament. 8 copii au fost depistaţi cu strabism şi 9 cu ochi leneş-ambiopie medie sau acută, iar ceilalţi cu afecţiuni vizuale, între 20 şi 70 la sută, la unu sau ambii ochi. 75 la sută din copii nu au fost până acum la investigaţii oftalmologice, iar o parte din părinţii copiilor cu probleme au ignorat sau amânat rezolvarea afecţiunii, din indiferenţă, sau pentru că nu au dispus de bani ori timp. Screeningul oftalmologic este recomandat a fi început de la vârsta de şase luni, pentru ca mai apoi primele examene de specialitate să fie reluate de la doi-trei ani şi repetate anual.

Ochiul leneş, ireversibil după vârsta de 7 ani

Ambliopia, cunoscută şi sub denumirea ochiul leneş, debutează de obicei când un ochi nu este folosit suficient. Creierul ignoră (neutralizează) imaginile de la nivelul ochiului strabic şi foloseste numai cele formate în ochiul sănătos, ceea ce determină o vedere nesatisfăcătoare. Ambliopia de obicei afectează numai un ochi, dar poate apărea şi la ambii ochi. Copiii pot dezvolta ambliopie de la naştere până în jurul vârstei de 7 ani. Un copil cu ambliopie poate să nu realizeze că foloseşte un singur ochi. Ignorarea imaginii din ochiul afectat este o reacţie inconştientă pe care copilul nu o poate controla. După împlinirea vârsteni de 7 ani boala nu mai poate fi tratată, devenind ireversibilă.

Viitorul, salvat de un consult

Sloganul nostru, Noi servim, este şi motivul pentru care am decis să demarăm această acţiune, cunoscând importanţa unui consult oftalmologic pentru copii. Mulţumim atât Inspectoratului Judeţean Şcolar care ne-a susţinut şi s-a implicat în programarea unităţilor, precum şi educatoarelor din grădiniţe, care au cooperat cu noi, dar şi cu părinţii şi copiii, în acest proiect, a afirmat viceprimarul Zalăului, Daniela Gabriela Coţa, secretar al Lions Club.

Am reuşit astfel să conştientizăm părinţii asupra posibilităţii apariţiei unor probleme oftalmologice, care, dacă sunt depistate din timp, pot fi rezolvate şi salva viitorul şi cariera copiilor, a conchis Ovidiu Ghiurco, preşedintele Lions Club Porolissum.

Credem că ar fi binevenită replicarea acestei iniţiative nu doar la nivel judeţean, cât şi naţional, şi nu numai prin implicarea unor organizaţii non-guvernamentale, ci mai ales prin programe naţionale susţinute de sistemul asigurărilor de sănătate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »