Screening gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin

Magazin Salajean 5 octombrie 2009 0

Screening gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin

Programul national de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin a fost demarat, saptamana trecuta, de Ministerul Sanatatii. In cadrul programului pot efectua, gratuit, teste Babes-Papanicolau, toate femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin sau antecedente sugestive pentru patologia respectiva.

Programul Ministerului Sanatatii a fost elaborat in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin,urmarind reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora. Intrucat se doreste depistarea bolii in stadii cat mai precoce, vindecarea va fi cu atat mai posibila, sustin reprezentantii Ministerului Sanatatii. De asemenea, se are in vedere cresterea gradului de informare a populatiei, pentru adoptarea unui stil de viata sanatos si utilizarea programelor de preventie.

Programul de testare gratuita a femeilor va fi coordonat de doua unitati nationale de management, organizate la nivelul Institutelor Oncologice Prof. dr. Alexandru Trestioreanu din Bucuresti si Prof. dr. I. Chiricuta din Cluj Napoca si de inca 41 de unitati de management judetene, aflate in subordinea celor doua unitati nationale.

In cadrul programului au fost selectate, pana in prezent, un numar de 2.531 de cabinete medicale de asistenta primara si alte 351 de cabinete de specialitate de obstetrica ginecologie de la nivelul tarii, perioada de contractare fiind in plina desfasurare. Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, ne-a declarat ca autoritatile judetene din Sanatate se afla in etapa de validare a furnizorilor de servicii medicale care participa la subprogramul de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin.

Intai la medicul de familie, apoi la specialist

Pentru ca o pacienta sa-si poata face testul grauit, trebuie sa se prezinte la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la preventia bolii. Medicul de familie va stabili daca pacienta se poate incadra in program, urmand sa o trimita apoi catre un cabinet medical de specialitate obstetrica-ginecologie pentru consultatie medicala de specialitate obstetrica-ginecologie, recoltare si fixare a materialului celular cervico-vaginal. Materialul va fi trimis catre laboratoarele de analize, rezultatul testului fiind transmis inapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.

Pentru serviciile realizate in cadrul acestui program, cabinetele medicale de familie, cele de specialitate obstetrica-ginecologie vor incheia contracte suplimentare cu casele de asigurari de sanatate.

In acest an, Programul de screening are un buget alocat de peste 54 milioane de lei, din fonduri proprii ale Ministerului Sanatatii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »