Scolile din Valcau de Sus si Subcetate – tinute in sah de Casa Verde

Magazin Salajean 14 septembrie 2011 0

Scolile din Valcau de Sus si Subcetate – tinute in sah de Casa Verde

Desi administratia locala din Valcau de Jos a depus inca din primavara la Fondul de Mediu un proiect privind dotarea a doua unitati de invatamant din localitatile Valcau de Sus si Subcetate cu centrale de incalzire cu biomasa, acesta este in stand by din cauza ca Guvernul a decis sistarea pentru anul in curs a Programului „Casa Verde”, prin care trebuia asigurata finantarea necesara. Primarul comunei Valcau de Jos, Ioan Rosan, ne-a declarat ca proiectul ramane, totusi, unul viabil si ca la reluarea Programului „Casa Verde”, finantarea va fi castigata pentru scolile salajene. „Proiectul ramane depus, noi credem in el si asteptam sa se reia Programul << Casa Verde >> pentru personae juridice, unde ne incadram noi. Pentru a duce la bun sfarsit ce ne-am propus pentru cele doua scoli avem nevoie de 3 milioane de lei”, ne-a declarat Ioan Rosan.

Potrivit sursei citate, sansele ca finantarea sa fie acordata la reluarea programului sunt cu atat mai mari cu cat cofinantarea pe care o vor asigura autoritatile locale valcauane va fi de 20 la suta. „In mod normal, prin Programul << Casa Verde >>, finantarea este asigurata 90 la suta, astfel ca ar trebui o cofinantare de 10 procente. Noi vom contribui cu 20 la suta din valoarea investitiei. Daca asiguram noi 20 la suta, sansele ca restul sumei sa ne fie acordata sunt aproape sigure”, a declarat primarul.

Un lucru ce retine atentia este si biomasa cu care vor fi incalzite cele doua scoli. Este vorba de zecile de tone de coji de nuca pe care cetatenii romi din Valcau de Sus le-au aruncat pe o pasune. „Biomasa va fi asigurata din cojile de nuca aruncate de comunitatea de romi din Valcau de Sus. Sunt zeci de tone aruncate pe o pasune, ceea ce este o problema de mediu si de estetic pentru comuna. Vrem sa le folosim pentru ca au o capacitae calorica foarte mare si se pot folosi foarte eficient la centralele cu biomasa, dar si pentru a curata pasunea de la marginea localitatii respective”, a declarat Ioan Rosan.

Potrivit acestuia, intrucat nucile sunt principala activitate a romilor din Valcau de Sus, acest tip de biomasa va fi disponibil pentru cele doua scoli si in viitor. „Cetatenii romi cumpara nuci din intreaga tara pentru a le valorifica miezul. Ideea de a folosi cojile ca biomasa mi-a venit citind programul Fondului de Mediu, acolo se finanteaza instalarea centralelor pe biomasa. Prin Programul << Casa Verde >> se finanteaza toate instalatiile, cazanul si constructiile aferente. Am vazut cum functioneaza o astfel de centrala la Primaria Sinteu din Bihor. In cuva de alimentare poti pune orice tip de biomasa cu diametrul de 3 centimetri pana la 4 centimetri, adica resturi de pe camp, coceni de porumb, masa lemnoasa tocata si chiar si graunte de porumb. Ca urmare, pe langa cojile de nuci, putem folosi arbustii de pe pasunile impadurite”, a declarat Ioan Rosan.

Daca initiativa din Valcau se va concretiza, de ea vor beneficia circa 190 de copii care invata in localitatile Valcau de Sus si Subcetate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »