Scoase din uz: cecul, cambia si biletul la ordin in format vechi

Magazin Salajean 10 decembrie 2008 0

Scoase din uz: cecul, cambia si biletul la ordin in format vechiCa urmare a desfiintarii sucursalelor de transport ale Bancii Nationale Romane (BNR), ca masura anticriza, din data de 8 decembrie 2008, s-a dispus retragerea instrumentelor de plata de debit, de tipul cecului, cambiei si biletului la ordin in format vechi. Astfel, incepand cu data mentionata, se interzice emiterea instrumentelor de catre banci.

Astfel, in situatia in care clientul se prezinta la o banca spre decontare cu documente de plata pe debit, acesta trebuie sa prezinte, de fiecare data, si dovada ca instrumentele de plata au fost emise in urma unor tranzactii incheiate inainte de 8 decembrie. Contactat, directorul CEC Bank – filiala Zalau, Francisc Szommer Otto, ne-a confirmat ca nu se mai lucreaza cu instrumentele vechi, insa, pana la scoaterea definitiva de la comercializare pe piata bancara, clientii trebuie sa aiba grija ce documente accepta. Au fost scoase din circuit si, spre binele clientilor, acestia ar trebui sa stie ca utilizarea cecurilor, cambiilor sau biletului la ordin in format vechi presupune comisioane mult mai mari de administrare in momentul decontarii, ne-a precizat directorul Szommer. In cazul in care un client se prezinta cu orice instrument de plata de debit vechi, ca urmare a unei tranzactii incheiate inainte de data de 8 a lunii in curs, banca poate refuza decontarea daca acestea nu sunt conforme Circularei BNR 39-28.11.2008.

Din 8 decembrie, forma in care se pot utiliza instrumentele de plata de debit de tipul cecului este cea prevazuta de Norma tehnica a BNR nr.4/2008, iar forma in care se pot folosi cambia si biletului la ordin este cea prevazuta de Norma tehnica a BNR nr.5/2008, ambele acte normative fiind publicate in Monitorul Oficial nr. 500/05.06.2008.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »